3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe Erzincan Vali Vekili Fatih Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat, Erzincan İl Müftüsü Galip Akın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fatih Gündüz, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necmettin Ünal katıldı.
Düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan 75. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü İbrahim Erdoğan açıklamasında; “Can’ı tanımlamak zordur. Ama şüphesiz ki o Bildiğiniz o ki can aziz can kutsaldır. Onda en ufak bir kusur en ufak bir özür en ufak bir maraz bulunmaz. Bedenimizde ki hiçbir kusur onu gölgeleyemez. Hiçbir eksiklik yâda fazlalık ona selayet edemez. Can hep aynıdır. Can’da özür olmaz. Öyleyse bakışlarınızda engeller düşüncelerdir. Umarız ki bu engelin kaldırıcısı da biz oluruz. Kuruluşumuzda koruma ve bakım adına 61 tane engellimiz bulunmaktadır. Bu engelli bireylerimizin sosyal ve psikolojik değerlerini sağlamak için etkinlikler yapılmaktadır. SODES projeleri kapsamında Basketbol ve Voleybol faaliyetleri yapıldı. Erzincan’da Yaşayan Zihinsel Engellileri Koruma ve Kalkındırma Derneği kurumumuzla yürüttüğü vurmalı çalgılar, dağ yürüyüşü gibi faaliyetler gerçekleştirildi. Ayrıca kurumumuz bünyesinde gelişimini tamamlamayan çocuklarımıza sosyal fiziksel ve psikolojik gelişimlerinin sağlanabilmesi için Umut Evleri açılarak çocuklarımızın buralarda yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmıştır. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerinin, toplumun kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engellilerin normal bir hayat sürmesi ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır” dedi.
Daha sonra konuşan Erzincan Vali Vekili Fatih Kaya ise; “Engellilik sadece engellilerin karşı karşıya duran bir problem değildir. Sosyal boyutlarda toplumu yakından ilgilendiren sosyal bir olgudur. Engelli olsun veya olmasın insan hayatına yakışan bir hayat sürmek bu toplumda yaşayan herkesin en tabi hakkıdır. Engelli vatandaşlarımızın yaşam düzeylerini gelişen Dünya şartlarına göre biçimlendirmek. Onlara mevcut hayat içerisinde en iyi hayat şartlarını hazırlamak, insan olarak öncelikli görevlerimiz arasındadır. Engelli bireylerin yetenekleri, yeterlilikleri ve becerileri doğrultusunda üretkenliklerini sürdürmeleri için gerekli imkânları sağlamalıyız. Engelli bireylerimizi modern dünyada saygı konumuna yükseltebilecek devletimizin yanı sıra sivil toplum örgütlerimiz ve vatandaşlarımızın da en önemli görevleri arasındadır. Çağdaş medeniyetler seviyesinde bir Türkiye için sosyal devletin birer kesimi olarak Engelli arkadaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve onların yaşam kaliteni artırmak zorundayız. Engelle tüm arkadaşlarımızın sağlık, eğitim, barınma ve istihdam sorunlarının çözülmesi yönünde daha çok gayret sarf etmeliyiz. Sosyal hayatlarının güvence altına alınması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi yönündeki çabalar mutlu ve huzurlu bir toplumun da direğini oluşturmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın başları önüne bağlı olmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri, çalışma imkânlarına kavuşturulmaları sorunların çözümünde büyük önem taşımaktadır. Yaşamın çeşitli alanlarında engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapılmalıdır. Engellilerimiz için atılacak her bir adım toplumun huzurunu da olumlu bir şekilde etkileyecektir. Engellilerimize sevgiyle kucak açılmalı ve onlara duyarlı bir şekilde yaklaşılmalıdır. ” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından 75. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öğretmen ve öğrencileri tarafından ortaklaşa olarak bir tiyatro gösterisi düzenlenen günün önemine dikkat çekildi.  
Editör: Doğu Gazetesi