Referandum öncesinde Ağrı Barosu’nda düzenlenen toplantıya, Adıyaman Barosu, Batman Barosu, Bitlis Barosu, Bingöl Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkâri Barosu, Kars- Ardahan Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu tarafından Kuzey Irak’ta Gerçekleştirilen referanduma destek açıklamaları yapılmıştı.

Erzincan Baro Başkanı Av. Adem Aktürk yaptığı açıklama da, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yaptığı referandumun uluslararası hukuka ve Irak Anayasası'na aykırı olduğu ve hiçbir hukuki dayanağının olmadığını belirtti.

Parçalamayı hedefleyen ve etnik kökene dayandırılmak istenen yeni yapının, başta Kerkük'te olmak üzere, içinden çıkılmaz etnik ve mezhepsel çatışmalara sebebiyet vereceği, hatta silahlı çatışmalara zemin hazırlayacağına dair kaygılarını dile getiren başkan Aktürk, İnşallah Akli Selim Galip gelir dedi.

Türkiye’nin güney hudutlarında herhangi bir statü değişikliği, herhangi bir şekilde yeni oluşumların Devletimiz tarafından benimsenmeyeceği yetkili makamlar tarafından açıklandığını da belirten Aktürk, bu aşamada bizde Devletimizin emrinde ve yanındayız. Bu çerçevede, referandumun yapılmasının, bölgemizde istikrarı daha da bozacağına, büyük uyuşmazlıklara, hatta silahlı çatışmalara zemin hazırlayacağına dair düşüncelerimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: Doğu Gazetesi