Ekipler, hububat hasadında oluşan dane kaybını önlemek amacıyla hasat yapılan alanlarda biçerdöverleri denetledi.

Erzincan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, yaptığı açıklamada, hububat hasadındaki dane kaybının farklı nedenlere bağlı olduğunu belirterek, arazinin engebeli olması, biçerdöver sürücülerinin fazla kazanmak için acele etmesi, hububatın olgunlaşmadan hasat edilmesi, yabancı ot miktarının çok olması gibi faktörlerin dane kaybının artmasında etkili olduğunu kaydetti. 

Dane kaybının en önemli sebepleri arasında eski model biçerdöverlerin kullanılmasının da payı olduğunu ifade eden Karadağ, "Çiftçiler mümkün olduğu kadar yeni model biçerdöverleri ve kesinlikle ehliyetli sürücüleri tercih etsinler. Bugün tüm çabalara rağmen hububatta çeşitli nedenlerle oluşan ortalama yüzde 2'nin üzerindeki dane kaybı rekolteyi düşürüyor" diye konuştu. 

Ulalar beldesinde çiftçilik yapan Ali Ekber Bal ise hububat veriminin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu, yapılan denetimlerin son derece olumlu bulduğunu ve aralıksız sürdürülmesi gerektiğini,dane kaybının az olmasının hem çiftçiye hem de ülkeye kazanç sağladığını söyledi.
Editör: Doğu Gazetesi