Ancak, söz konusu iki ciltlik Erzincan Tarihi’nin baskısının uzun süre önce tükenmiş olması, derli-toplu bir tarih olarak bu çalışmanın yerini tutacak yeni bir çalışmanın yapılmaması nedeniyle  bir bütün hâlinde yeni bir kent tarihine ihtiyaç olmuştur. Şehrin genel tarihi on yıllar sonrasında yine Tahir Erdoğan tarafındanele alınıp  bu kez 5 (beş) cilt olarak neşredildi.

Şehrimiz hakkında çeşitli düzeylerde makale, kitap, sempozyumlarda sunulan bildiriler neşredilmiştir ve edilecektir. Kitap ya da makale olsun emek ürünü her çalışma bu şehrin kültürel dokusuna belli oranda katkı sunacaktır. Ancak, bir bilim adamının doğrudan şehrin tarihini bir bütün halinde ele alıp yazması apayrı bir öneme sahiptir. Bu nedenle Erzincan Tarihi her zaman için özgün ve önemli yerini koruyacak, temel başvuru kaynağı olma niteliği sürekli oacaktır.

2019 tarihinde yayınlanan Erzincan Tarihi’nin her cildi belli bir dönemi ele almaktadır. Buna göre; 1. Cilt: “Başlangıcından Mengüciklilere”, 2. Cilt: “Mengüciklerden Osmanlılara”, 3. Cilt: Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyet Türkiyesi’ne”, 4. Cilt: “Cumhuriyet Dönemi”, 5. Cilt: 1980-2023 olarak düzenlenmiştir.

Büyük boy (16 x 24) ve yaklaşık 2 500 sahifelik çalışma, bu şehrin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği tarihsel süreçleri; yaşanılan olayları, inançları, sanat hareketlerini, bilim, edebiyat, siyaset adamlarını, yaşanan sorunları ve çözüm çarelerini, kısaca şehir dendiğinde akla gelebilecek hemen her konuyu içermektedir.

Erzincan Tarihi’nin bir diğer boyutu da, ile bağlı tüm ilçe ve köylerin bilgisini kapsamaktadır. Bütün bunlar düşünüldüğünde Erzincan Tarihi’nin tüm ilgililerin ve bu şehrin insanlarının edinmesi gereken muhteşem bir eser olduğunu söylemek gerekir.

Şehrin temel tarihi ve kültürel gerçekliğini yansıtan 5 ciltlik Erzincan Tarihi’nin, başta kurum ve kuruluşlar olmak üzere tüm bireylerin gerekli ilgiyi göstereceklerine inanıyoruz.

Editör: Doğu Gazetesi