Düzenlenen programda Mesleki Eğitim merkezlerine dikkat çekilerek, işverenlerin bu konuda üzerine düşen görevleri yerine getirerek diyalog içerisinde eğitim görenlerin daha vasıflı olabilmeleri konularında ve bu eğitimlerin daha da üst seviyelere çıkarılmaları konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Düzenlenen programa Erzincan Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bedir Limon ve çok sayıda işveren katıldı.

İlk olarak Erzincan Mesleki Eğitim Merkezi ile ilgili bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü  Aziz Gün yaptığı konuşmada herkesin üzerine düşen görevi yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gün açılamasında; “Mesleki Eğitim Merkezimiz Erzincan’da 3308 sayılı kanun çerçevesinde hepimizin Endüstri Meslek Lisesi olarak bildiğimiz Erzincan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin bünyesinde kurulmuşbugün itibariyle merkezimizde 31 alan 152 dal olmak üzere toplam 103 çırak 30 kalfa ile eğitim öğretimine Erzincan’a hizmet etmekte devam etmektedir. Merkezimiz de bugüne kadar yaklaşık olarak 6037 çırak 3623 kalfa ve 1205 usta öğretici eğitimlerini almak suretiyle sertifika kendilerine verilmiştir. Merkezimiz de haftanın 5 gününde işyerlerinde sizlerle beraber çalışan çıraklarımız haftanın bir gününde kurumumuza gelip teorik bilgilerini almakta ve teorik bilgilerinin sonunda sınava girip kalfa olmakta. Daha sonra kalfalık sınavlarına girdikten sonra kendilerine ustalık belgesi ile birlikte işyeri açma belgeleri verilmektedir. Kurumumuz aynı zamanda Avrupa’da ki mesleki eğitimin nasıl yapıldığıyla ilgili olarak da çeşitli AB projeleri yapmak suretiyle ülkemizdeki mesleki eğitim ve Avrupa’da ki mesleki eğitimi kıyaslama imkanı da olmaktadır. Dolayısı ile şimdiye kadar iki tanesi İngiltere olmak üzere biri İspanya diğeri de Danimarka’ya AB projeleri kapsamında çalışmalar yapmış. Bugün burada toplanmamızın sebebi siz saygıdeğer işyeri sahiplerinin bizden istedikleri bizlerin ise sizden istedikleri yapmamız nelerdir onları bir başlangıcınıyapmak ve başlamak. İnşallah bundan sonrada gerek ilimizde gerekse ülkemizde ihtiyacımız olan gerçekten diplomalı değil vasıflı eleman yetiştirmektir” dedi.

Daha sonra Vali Yardımcısı Fatih Kaya ise yaptığı konuşmada, bu tür programların bundan sonra da artarak devam edeceğini belirterek; “Bizlerin burada çok güzel bir başlangıç için bir arada bulunduğumuzu düşünüyorum. Bunun devamının da birçok çalıştay olsun teknik konular olsun projeler olsun devamının geleceğini düşünüyorum. Bizlerde bunun için burada varız zaten. Özellikle de son dönemlerde ki yurdumuzdaki ekonomik gelişmelerin daha iyiye gitmesi kalıcı hale gelmesi açısından da Sanayimizin devamlı halde gelişmesiyle üretimimiz artırmamız gerekiyor. Bunun içinde en önemli şartlardan bir tanesi de ara elemanın yetiştirilmesi ama bu ara elemanı yetiştirebilmek içinde bu tip okullarımıza çok çok ihtiyacımız var. Okullarımızı son teknoloji koşullara uygun hale getirip teknolojik koşullarda iş yapabilen, son teknolojiyi bilebilen ara elemanı yetiştirebilmeyi sağlaması gerekiyor. Bunu sağlarken de amacımız tabi ki de sizlerle hareket etmek siz işverenlerin dertlerini sıkıntılarını dinlemek ve onlara göre de çözüm önerileriyle okulumuzuşekillendirmek. Tabi ki okulumuzun da sizlerden bazı istekleri olacaktır. Buda dönem içerisinde dediğimiz gibi bu bir başlangıç sayesindede devamı gelecek ve ilerde de hep birlikte milli eğitim ve sizlerle birlikte aileler, usta öğreticilerle birlikte edinilen tecrübelerle birlikte ve yapılan projelerle çok daha iyi konumlara gelinecektir inşallah.Bizlerde tabi Valilik olarak desteklerimiz her zaman için olacak ve bunun en önemli göstergeside özellikle önümüzdeki SODES projeleri, KUDAKA projeleri, Avrupa Birliği projeleri, Büyükelçilik projeleri gibi projeler var.Bu projelerimizden sağlayacağımız maddi destek ve katkılarla bu ara eleman yetiştirmedeki yaşanan sorunların giderilmesi tabi sizlerle konuşacağımız konular sonundaki mutabakatlarımızda bunun giderilmesi ve daha iyi bir konuma getirilmesi için sizlerle birlikte hareket edeceğiz. Bu projelerde bize destek olacak maddi destek sağlayacak o projelere söz verebilirim. İnşallah o projelerle hareket edeceğiz. İnşallah Erzincan Sanayisini Erzincan üretiminin yetiştireceği ara elemanlarla dahada büyüteceğiz. Dolayısı ile de ülkemiz büyüyecek. Ülkemizin ara üretimine de katkı sağlamış olacağız.”dedi.

Mesleki Eğitim Merkezi, Erzincan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bünyesinde kurularak, 31 alan 152 dal olmak üzere toplam 103 çırak 30 kalfa ile eğitim öğretimine Erzincan’a hizmet etmeye devam ediyor. Eğitim merkezinde, bugüne kadar yaklaşık olarak 6037 çırak 3623 kalfa ve 1205 usta öğretici eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazandılar

Editör: Doğu Gazetesi