Kurulan stantta, sumo, mini sumo,çizgi izleyen, robotik kol ve drone gibi farklı kategorilerde tasarlanan robotlar sergileniyor. Erzincan Üniversitesi Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü öğrencileri yaptıkları robotlarla ülke çapında yapılan yarışmalara giriyor.

Yarışmalarda daha fazla robotla, daha kaliteli işler yaparak  dereceler yapmaya çalıştıklarını belirten Erzincan Üniversitesinde Öğretim Görevlisi Önder Yıldırım; ‘’ Erzincan Üniversitesi Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü’nün akademik danışmanıyım. 2015 Yılında kuruldu kulübümüz ve 2 yıldır Türkiye çapında yapılan yarışmalara katılıyoruz. Sumo, mini sumo,çizgi izleyen, serbest kategori, robotik kol ve drone gibi insansız hava araçları kategorilerdeki yarışmalara robotlarımızla katılıyoruz.  Elimizden geldiği kadar daha fazla robotla daha kaliteli işler yaparak yarışmalarda dereceler yapmaya çalışıyoruz. İlk katıldığımız İzmir’de ki yarışmalarda 2. Tura kadar çıkabildik. Daha sonraki yarışmada serbest kategoride 3 boyutlu yazıcı tasarımımızla beraber 8. Sıralara kadar geldik, 5 puanla 3.’lük derecesini kaçırmıştık. 2 Yıldır bu şekilde üniversitede ki öğrenci arkadaşlarımızla beraber robot çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi de örümcek robot kategorisi, serbest kategorisi. Örümcek robotumuz 18 tane servo motorla ayakta duruyor. Yaklaşık 40 kilogram bir ağırlık taşıma sistemine sahip. Tekerlekli araçların inemediği durumlarda örümcek robotumuz çözüm sunabiliyor. İnsanların giremediği boru sistemlerine, kanalizasyon sistemlerinden Wİ-Fİ kamera sisteminden dışarıya veri aktarımı sağlanabilir. 3 Eksene çok rahat hareket edebiliyor. Suyun içerisinde çok rahat hareket edebiliyor.’’ Açıklamasında bulundu.

Erzincan Üniversitesi Öğrencisi Sinan Karakaşoğlu; ‘’Arkadaşlarımızın projelerinde kullanacak oldukları plastik parçalarının çizimleri ve imalatını yapıyorum. Arkadaşlarımız yapmadan önce bize geliyor, çizimleriyle alakalı fikirler alıyor. Daha sonra bu çizimleri birlikte yapıyoruz. Bunları 3 boyutlu yazıcılarla üretip arkadaşlarımızın kullanacakları projelerde montajlama da yardımcı oluyoruz.’’ dedi

Editör: Doğu Gazetesi