Bu etkinliğin Erzincan’da da yayılması gerektiğini ve kitap okuma kültürünün topluma yayılması gerektiğini savunan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hamza Yılmaz, konuyla ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu.

Yılmaz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında; “Sosyal Bilimler Lisesinin temel amacı Edebiyat ve Sosyal bilimler alanında nitelikli insan yetiştirmektir. Nitelikli insan ancak okumakla mümkündür. Eğitim süreci içerisinde okumak en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip olduğumuz bilgilerin %60'ını bu yolu kullanarak elde ederiz. Bu nedenledir ki gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi gereken bir alışkanlıktır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır. Bu konuda gelişmiş ülkelerin çizdiği tablo oldukça etkilidir. Sahip olunan her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batılılar, kitap okuma alışkanlığının en güzel örneklerini sergilemektedirler. Yüce Allah'ın Kuran'da dikkat çektiği önemli bir konudur. Peygamberimiz (sav)'e ilk vahyedilen ayette, "Yaratan Rabbin adıyla oku." (Alak Suresi, 1) şeklinde buyrulması okumanın önemli bir özellik olduğunun göstergesidir.

Dünyayı yöneten kalem, kâğıt ve mürekkeptir

Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 dolarının altındadır. Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor. Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon. mBirleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.  Biz SBL Ailesi olarak diyoruz ki; Dünyayı yöneten kalem, kâğıt ve mürekkeptir. Bu yüzden okuyarak kitabı hayatımızın merkezi yapmak istiyoruz. Bir damla mürekkeple dünyayı yönetmek istiyoruz. Bunun için okulumuzda idareci, öğretmen, öğrenci ve diğer bütün personelimizin katılımıyla günde bir ders saati okuma etkinliği gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

Editör: Doğu Gazetesi