Bakanlığın öncülük ettiği çalışmalar sayesinde bundan sonraki süreçte 184 büyük ova illerdeki Toprak Koruma Kurulları’nın da görüşleri alınarak, Bakanlar Kurulu kararı ile koruma alanı ilan edildi

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve arazi kullanımı kanunu kapsamında yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.

Murat Şahin, Erzincan’da arazi toplulaştırma çalışmaları ile 104 bin dekar alanın toplulaştırması in çalışmalara başladıklarını söyledi.

Şahin konu ile ilgili açıklamasında şunlara yer verdi; “Tüm dünyada olduğu gibi bizde de topraklarımızı sürekli kaybetmekle tarım arazilerinin sürekli kaybetmekle karşı karşıyayız. Verimli tarım arazilerimiz tarım dışı uygulamalarda kullanımı amaçlarından dolayı geri dönüşü olmayacak bir şekilde elimizden çıkmakta. Ülkemizde her yıl 50 binle 100 bin hektar arasında toprak kaybı maruz kalmaktayız. İşte bu kapsamda 5403 sayılı Toprak Koruma ve arazi kullanımı kanunu kapsamında farklı amaçlarla kullanmaları sınırlamalar getirildi. Ayrıca tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesi ile önüne geçildi. Parçalı arazileri birleştirmek amacıyla arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verildi. İlimizde bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda 104 bin dekar alanın toplulaştırması in alanların toplulaştırması için çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu arada bakanımızın da açıkladığı gibi ülkemizde 184 Ova büyükova kapsamına alındı. Özellikle daha fazla korunması için bakanlığımızın yapmış olduğu çalışma sonucunda ilimizde de 3 ovamız bu büyük ova kapsamına alınmak üzere. İl Toprak Koruma kurulundan onaylanarak bakanlığımıza gönderildi. Erzincan merkezde 33 bin hektar, Tercan merkezde 21 bin hektar ve Çayırlı’da 10 bin hektar olmak üzere üç alanımız büyük ova kapsamında bakanlığımıza gönderildi. Orada bakanlar kurulunda yapılacak ilandan sonra Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra 184 ovayla birlikte büyük ovalar kapsamlı olarak ele alınacak. Topraklarımızın korunması, tarım arazilerinin üzerinde yapılacak yapılara engel olunması için alınan bu karar kapsamında ilimizde de tarım arazilerini korunmak için büyük gayret gösterilecek.”

Türkiye’de her yıl 50 bin ile 100 bin hektar arasında toprak kaybedildiği tahmin ediliyor. Bu proje ile ülke genelindeki 6.5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 büyük ovanın sit alanı ilan edilerek korunması öngörülüyor. 

Editör: Doğu Gazetesi