28 Mayıs  2016 gecesi yağan kar nedeniyle güne beyaz örtü ile uyanan sürü sahipleri koyunlarına yedirecek ot bulamamıştı, yeni doğan bazı kuzular soğuktan telef olmuştu. Hem soğuk ile mücadele eden, hem de sürülerini doyurmaya çalışan çobanlar, Mayıs ayında şu ana kadar hiç kar yağışı görmediklerini söylemişlerdi. Üreticiler yayla sezonunun bitmesi ile dönüşlere başladılar. Ancak bu sefer de yayla dönüşlerinde kar yağışı oldu, bazı üreticiler yolda mahsur kaldı.

Hem yayla çıkışında hem de yayla dönüşünde kar ile mücadele eden üreticiler, mevsimlerin son yıllarda eskiye nazaran bir hayli değiştiğini söylediler. Eskiden ne yayla çıkışlarında ne de yayla dönüşlerinde bu tarihlerde kar yağışı görmediklerini söyleyen üreticiler, havalarla mücadele ederek hayvanlarına zarar gelmemesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler.

Kar yağışının erken olması, koyunların ahırlarda daha erken beslenmesi anlamına geldiğini dile getiren üreticiler, saman ve arpa alımının önceki yıllara göre daha fazla olacağını söylediler. Üreticiler, bu durumun şavak aşireti mensuplarına  ekonomik olarak sıkıntı olarak geri döneceğini belirttiler. 

Öte yandan kar yağışı sadece çocuklara yaradı. Çocuklar yağışı fırsat bilerek kardan adam yaptılar ve kar topu oynadılar. 

Editör: Doğu Gazetesi