İstişare Toplantısına DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Kemah Kaymakamı Hasan Ongu, Kemah Belediye Başkanı Hüsamettin Şanal, Erzincan İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Cantekin, Kemah Özel İdare Müdürü Uğur Sevim, Kemah Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Turhan Yakut, Kemah Derneği Onursal Başkanı Yılmaz Bayat, Kemah Besicilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayat, Cevdet Kolak Vakfı Başkanı Hamit Erim, Ersiad Başkan Vekilleri Mehmet Koçyiğit, İhsan Payalan, Ekev Başkan Vekili A.Turan Akkaya,  Kemah Derneği eski başkanlarından Ekrem Türkan, İktisadi Girişimci İş adamarı Derneği Başkanı Şükrü Alkan,  Tan Köyü Tarımsal Kooperatif Bakanı Nedim Tanuğur, Kemah Köyleri Dostluk Turnuvası kurucularından Şükrü Ünal, Erol Babacan, İmdat Çakmaktaş, Mehmet Özkurt, Kemah Turnuvası eski Başkanlarından Davut Dede, Kemah Spor Başkan Vekili Fuat Sevim, Kemah ilçemiz Köy Dernek Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri,  Erzincanlilarinsesi.com Genel Yayın Yönetmeni Sedat Sevim, Bizim Diyar gazetesi imtiyaz sahibi Süleyman Sevinç, Kemahlilar.com imtiyaz sahibi Ercan Babacan, Özden Gazetesinden Hasan Bilgiç ve çok sayıda Kemahlı katıldı.
Toplantı öncesi katılımcılara Tan Köyü Derneği tarafından bir akşam yemeği ikram edildi.
İstişare toplantısının sunuculuğunu Kemahlılar Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Kekeç’in gerçekleştirdiği İstişare toplantısında Tan Köyü Dernek Başkanı İbrahim Özkan,  Kemahlılar Derneği Onursal Başkanı Yılmaz Bayat, D.H.M.İ Genel Müdürü Orhan Birdal, Ersiad Başkan Vekili Mehmet Koçyiğit ve Ekev Başkan Vekili A.Turan Akkaya birer selamlama konuşması yaptılar.
 Tan Köyü Dernek Başkanı İbrahim Özkan yapmış olduğu konuşmasında Kemahlılar Derneğinin organize ettiği 13. İstişare toplantısını Tan köyünde düzenlemelerinden dolayı teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında bölgenin sorunlarına çözüm önerilerinin aranmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kemahlılar Derneği Onursal Başkanı Yılmaz Bayat konuşmasında "Kemahlılar Derneğinin çok güzel faaliyetleri var. Bunları takdir ediyorum. Ama farklı alanlara yönelimlerin olması lazım. Kemahlı İş adamlarımızı bir vakıf çatısı altında birleştirmesi bu farklı faaliyetlerden birisi olabilir"dedi.
 DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ise konuşmasında " Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Kemahta 24 saatini geçirenleri dinleyeceğiz. Toplantınını hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.
Ersiad Başkan Vekili Mehmet Koçyiğit Kemahlılık bilincine vurgu yaparak "Kim ileride bir hemşerim gelirde ceketini buraya asar düşüncesiye paslı bir çiviyi duvara asmayı düşünürse o düşünceye ve o düşünceye sahip çıkanları tebrik etmek gerekir" dedi. Koçyiğin Ersiad ve Ekev''in birlikte tertip ettiği Erzincan Şöleni hakkında bilgiler verdi.
 Ekev Başkan Vekili A.Turan Akkaya ise konuşmasında farklı başlıklara yer verdi. Akkaya Kemah ilçemizdeki öğrenci sayısının arttırılması, Dernekçiliğin zorluğu, Erzincan Şöleni hakkında bilgiler verdi. kemah Köyleri dostluk Turnuvasına övgüler yağdırdı. Akkaya "Yıllardır Kudus'e gidiyorum. Kudüs son on yılda 50 kat büyümüş. Kudüste yeri olmayan Yahudi yok. Hepsi yer satın alıyor. Bizlerde Kemah ilçemizde yerer satın almalıyız. İkametgahımızı Kemah'a taşımalıyız" dedi. İstanbul Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfında geçtiğimiz aylarda bir seçim olduğunu ve bu seçimi Kemahlıların Kaybettiğinin altını çizen Akkaya Birlikte hareket etmenin zorunluluğuna işaret çekti.
Kemahlılar Dernek Başkanı Şerafettin Ulutürk’ün Kemah ve Kemahlıların İstişare toplantılarında konuşulan konulardan birçok dersler çıkardığını ve bu toplantıların gerekliliğini işaret ederek başladığı konuşmasında Kemahlılar Derneğinin faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Ulutürk "Dernek olarak tüm köylerimize eşit m esafedeyiz. Bugün bu toplantıda sorunlarımızı tartışacağız. Tan köyümüze çok teşekkür ediyorum. Bizi ağırladıkları için sağolsunlar. Geçtiğimiz yıl da Karadağ köyümüzde İştişare toplantımızı gerçekleştirmiştik. Yarın ilk defa Masa Tenisi Turnuvası adı altında bir etkinlik tertip ediyoruz. Önümüzdeki ay ise Yöresel Tadlar Yarışması adı altında bir yarışmamız olacaktır. Amacımız Derneğimizi her kesimden insanla buluşturmak" dedi.
Dernek Başkanı Şerafettin Ulutürk'ün Moderatörlüğünü yaptığı İstişare Toplantısında İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Cantekin Kemah ilçesinde birçok caminin restore edildiğini, Kullanılmayan köy okullarının Köy konağı haline getirildiğini ve genelde 25 adet Köy konağı yapıldığını, Kemah ilçemizle çok yakından ilgilenildiğini birçok köyümüzün sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Kemah Belediye Başkanı Hüsamettin Şanal’ın yapmış olduğu konuşmasında Kemah ilçesinde göreve gelmeden önceki durum ve şu anki durumun bir karşılaştırmasını yaparak “Damdan düşenin halini damdan düşen anlar. Bende sizler gibi İstanbuldaydım. Kemah bizim için Sırça bir köşk gibi Ama kazın ayağı öye değil; Ümitsiz değilim. Yaptıklarımız Yapacaklarımızın teminatıdır.  Özür diliyorum ama bu konuda mütevazi olmayacağım.  Erzincan'dan Kemah'a doğru seyrederken yol tabelaları yaptık. Sancak Şehrimize yaklaştıkça insanın heyecanı artıyor" 
Şanal sözlerine şöyle devam etti. "Önemli olan köylerin büyümesi değil İlçenin büyümesidir. Biz yapmış olduğumuz işlerde sayın Bakanımızın desteğini asla unutmayacağız.
Şanal ayrıca  Kemahta bir zamanlar Kemah evleri oduğunu, Konakların olduğunu ama şu anda bir tane bile kalmadığını belirterek bölgeye bu tür yatırımlarında yapılmasını gerektiğini belirtti. Zaman gazetesi tarafından Today Zaman adlı araştırmada Kemah ilçesinin dünyanın on saklı hazinesinden  birisinin olduğunun altını çizdi.
Kemah Kaymakamı Hasan Ongu ise sunum eşliğinde gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında Kemah ilçesinin tarihsel yolculuğundaki son safhayı katılımcılar ile paylaştı.  Ümit olmadan Serçe parmağın bile kıpırdayamacağının altını çizerek tüm dertlerinin Kemah olduğunu belirtti.
Ongu yapmış oldukları çalışmaların Kemah için asla yeterli olmadığını ve bu çalışmaları arttırabilmek için çalışma arkadaşlarıyla birlikte gece gündüz hizmet etmeye gayret ettiklerini belirtti. Kemah genelinde okuma yazma oranının % 98'e çıktığını belirten Ongu Kemahın kültürel, tarımsal ve hayvansal çalışmaları hakkında sayısal rakamlar verdi.
Ongu ayrıca Kemah ilçemizde yapılan yatırımlara da değinerek Özdamar Köyündeki Salkımsen, Karadağ Köyündeki Anadolum organik,  Eskibağlar Köyündeki Halep Keçisi, Tan Köyündeki Saneaan Keçisi  ve Kemah Merkezdeki yatırımlarından övgüyle bahsetti.
Kemah için bir çok projeleri olduğunu belirten Ongu, "Kadınlar için Kemahta bir konaklama merkezi yapacaklarını, Özellikle öğrenci sayısındaki artış nedeniyle ihtiyaç haline gelen Sinema ve Tiyatro salonu projeleri olduğunu, Spor Eğitim iç içe projesi kapsamında bir halı saha inşası yapılacağını belirtti.
 Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde Köy Dernek Başkanlarının sorularına Kemah Kaymakamı Hasan Ongu, Kemah Belediye Başkanı Hüsamettin Şanal, Erzincan İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Cantekin ve Kemahlılar Dernek Başkanı Şerafettin Ulutürk cevap verdi.
Köy sorunları ile ilgili Dernek Başkanları hazırladıkları dosyalarını ilgililere teslim ettiler. 
Editör: Doğu Gazetesi