Erzincan'a 112 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırlı ilçesi Harmantepe köyü mevkisinde 1.5 yıl önce kurulumuna başlanılan Botaş Kompresör İstasyonu'nun açılışı yapıldı. Açılışı yapılan kompresör istasyonu ile birlikte İran ve Azerbaycan'dan günlük yaklaşık 50 milyon metre küp gaz alınabilecek. Türkiye'de 8'incisi Erzincan'a kurulan Botaş Erzincan Kompresör İstasyonu aracılığı İran ve Azerbaycan'dan alınan gazın batıya basınç ve akış dengesi ile arz güvenliği sağlanacak. Bu sayede Doğu'dan Türkiye'ye giriş yapan gaz, daha hızlı ve güvenli bir şekilde batı illerine sevki yapılmış olacak. BOTAŞ Erzincan Kompresör İstasyon Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Botaş Genel Müdürü Mehmet Konuk, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve davetliler katıldı. İstasyonun çalışması ve detayları hakkında bilgi veren Botaş Genel Müdürü Mehmet Konuk; "Türkiye doğalgaz park güvenliği iletim sistemi için çok önemli olan Erzincan Kompresör İstasyonu gerek kapasite ve sistem güvenliği açısından çok önemli bir tesise kavuşmuş bulunuyoruz. Erzincan Kompresör İstasyonu'nun inşaatının tamamlanarak işletmeye alınmasıyla ulusal iletim şebekemizin taşıma kapasitesi artırılarak ülkemiz doğal gaz arz güvenliğine büyük bir katkı sağlamıştır." dedi. Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, muhalefet partilerine göndermede bulunarak, Gezi olayları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım, "Yapılan bütün çalışmalarda vatandaşlarımız için 'Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz' yazıyor. Bundan sonra bütün şantiyelerde, bütün projelerde tabelaların altına bir satır daha ilave edeceğiz. 'Milletimize, halkımıza yaptığımız o hizmetlerden dolayı muhalefete de verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı sizden özür diliyoruz.' Çünkü köprü yaparsın karşı çıkarlar, havalimanı yaparsın karşı çıkarlar, tüp geçit yaparsın, büyük büyük barajlar, santraller yaparsın karşı çıkarlar. Bu ülkenin refahını istiyor musunuz? Bu ülkenin geleceğini büyük Atatürk'ün bize işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak istiyoruz. Şimdi sokak olayları var. Brezilya'da sokak olayları var enteresan paraları israf etmeyin yol yapın. Havalimanı yapın. Bizimkilerde sokaklarda köprü yapmayın, baraj yapmayın, havalimanı yapmayın diye sokaklardalar. Allah izan versin, akıl versin. Türkiye bugünleri de gördü. Ama bu zihniyet yeni değil. Bu zihniyet ilk köprüye de karşı çıktı. Şaşacak bir şey yoktur. Ama köprüyü yaparsınız ama ilk önce karşı çıkanlar üzerinden geçer. Hizmetlerim hız kesmeden devam ediyor. Milletimizin ihtiyacı olan hizmetleri yapmak bizim boynumuzun borcu." dedi.
"ERZİNCAN, Asya İLE Avrupa'YI ENERJİ İLE BULUŞTURAN YERDİR"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "İlk işimiz Türkiye'nin biriken dağ gibi sorunlarını çözmek, dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürmek için yola çıktık. Bu tesisin açılışı da gösteriyor ki Erzincan sadece yolların kesiştiği bir yol değil, Asya ile Avrupa'yı Anadolu toprakların enerji ile buluşturan bir yerdir. Türkiye'nin enerjisinin güvenliği ve gazının da ayarı Erzincan'da yapılıyor. Enerji kaynaklarımızda kendi kendimize yetecek projeler tam anlamıyla bitirilmiş değil. Türkiye'de 2003 yılında 9 tane ilimiz doğalgazla buluşmuştu. Şimdi bu sayı 72'ye çıkmış. Yani çoğu yapılmış 9 tanesi kaldı. Aslında Enerji Bakanlığımızın yaptığı hizmetlerle bizimki birbirine benziyor. 2003'de 6 ilimizin birbiriyle bölünmüş yolu vardı. Şimdi ise 74 ilimizin bölünmüş yolu var. Nereden nereye…"açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE İHTİYAÇLARINI 5 ÜLKEDEN KARŞILIYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bugün burada açılışını yapacağımız tesis yalnızca bir bölgenin değil. Ülkemizin en seçkin ve fonksiyonu en yüksek merkezlerinden bir tanesi olacak. Buradan İstanbul'a gidene kadar bir uçtan diğer uça kadar bin 800 kilometredir. Türkiye ihtiyaçlarını 5 ayrı ülkeden temin ediyor. Rusya, Azerbaycan, İran ve deniz yoluyla da sıvalaştırılmış gazı getirerek Cezayir ve Nijerya'dan. Türkiye'de bu kuracağımız merkezle beraber, bir gazı doğudan bıraktığınızda batıya kadar ulaşmıyor. Bunun basıncını yükseltmeniz lazım. Bu hat üzerinde 7 tane kompresör merkezi var. En önemlilerinden bir tanesi de Açyırlı'daki tesisimiz. Azerbaycan'dan ve İran'dan gelen doğalgazı daha fazla miktarda aktarabilmek için uzun zamandan beri yapmayı planladığımız bir kompresör merkezi burası. Ne kadarlık bir miktar artırmış olacağız. Türkiye'nin toplam kullanmış olduğu doğal gazın neredeyse 3/1'ine bu kompresör merkezinden geçirmiş olacağız. 9 ilden 72 ile çıkarttık. Biz bunların hepsini tamamlamış olacağız."dedi.
TÜRKİYE, MISIR, SURİYE, IRAK OLMAYACAKTIR
Türkiye'nin 11 yıllık birikimlerini hep beraber izledik. 11 günde bertaraf etmek istediler. Bu hak mıdır. Bu yapılacak iş midir? Bunlar tabiri caizse tırnaklarımızla beraber Türkiye'de bir bir onarmaya çalıştığımız Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar bir çok noktasında imar etmeye çalıştığımız eski para ile katrilyonlarca para aktardığımız paralar bir anda bertaraf edilmek istendi. Binlerce insanımız çalışıyor. Ama bu siyasi istikrarı göndermek istediler kaldırmak istediler. Bütün sektörlerin başında siyasi istikrar gelir. Bugün bölgemizi hep beraber izliyoruz. Suriye'de, Mısır'da, Rusya'da, Irak'ta bir çok ülkede istikrar önemli şekilde sarsıldı. Türkiye bir Mısır olmayacaktır. Türkiye bir Irak olamayacaktır, Türkiye hiçbir zaman bir Suriye olmayacaktır. Bizler bu işin başındayız ve halkımız adına, milletimiz adına aldığımız bu yetkiyi sandık haricinde vermeye hiçbir şekilde niyetimiz yok. Bunun böyle bilinmesi lazım." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Botaş Erzincan Kompresör İstasyonu'nun açılışın yapıldı ve Bakanlar tesisi gezdi. 
Editör: Doğu Gazetesi