Projeye katılan 40 ev hanımı, yeni doğan bir bebeğin yıkanmasından, altının bezlenmesine kadar birçok önemli detay konusunda eğitiliyor. Kursiyerler, doğru bildikleri yanlışları proje sayesinde öğreniyor. Proje sonunda kursu başarı ile tamamlayan 40 kursiyere, çocuk bakıcılığı konusunda istihdam sağlanması hedefleniyor. 

Kalkınma Bakanlığı ve Erzincan Valiliği'nin koordinasyonunda, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından yapılan 'İşsiz Ev Hanımları İçin Çocuk Bakıcılığı' projesine, 40 kursiyer katılıyor. 13 Ekim 2012 tarihinde başlayan ve 5 ay devam edecek projede, eğitim alan 40 kursiyere 120 saat teorik ve 120 saat uygulamalı eğitim verilecek. Öğreticiler nezaretinde kursiyerlere çocuk bakımı konusunda; çocuk eğitimi, hijyen, temizlik, çocuk gelişimi, çocuk ruh sağlığı, ergenlik öncesi çocuk davranışları, aile iletişimi, anne-baba ve bakıcı ilişkileri konuları anlatılacak. 

Eğitmenler tarafından proje kapsamında kursa katılan 40 kursiyere uygulamalı eğitim verilmeye başlandı. Eğitimler kapsamında, yeni doğan bir bebeğin nasıl yıkanması gerektiği, bebeğin vücudunun nasıl yağlanması ve bebeğin nasıl bezlenmesi gerektiği konularında uygulamalı eğitim aldı. İlk önce eğiticiyi meraklı gözlerle takip eden kursiyerler, daha sonra kendileri maket bebek üzerinde uygulama yaptı. 

Projenin sonunda 40 kursiyere katılım belgesi verilecek. Kursiyerler aldıkları katılım belgesi ile İş-Kur'a müracaat ederek, bakıcı arayan aileler ile kursiyerlere rehberlik edecek. 

Proje sonunda hanımlar aile bütçesine katkı sağlayacak 

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akın, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi; "İşsiz Ev Hanımları Çocuk Bakıcılığı projesini biz çok kısa zamanda ihtiyaçtan kaynaklanan bir proje olarak düşünmüştük. Projeye baktık ki kısa zamanda çok talep var. Erzincan'ın ekonomik ve sosyal yapısını da düşünerek, dedik ki en azından kursiyerlerimiz işin sonunda bir aile bütçesine katkıda bulunacak ve ya da kendi çocuklarını yetiştirme noktasında bir eğitim alsınlar. Onların duyarlılığı sonucunda biz bu projeye girdik. Projede iki eğitimci arkadaş görev yapmakta ve 40 kursiyerle projemiz devam etmektedir." 

Hanımlara çocuk yetiştirmeleri hususunda eğitim veren Ana Sınıfı Öğretmeni Dilek Aksu, "Çocuk beslenmesi, temizlik ve hijyen, çocuk bakımı konularında eğitim veriyorum. Anneler ve bakıcılar çocuklarına nasıl bakabilir, banyosudur, temizliğidir. İlk önce teorik bilgi verdik ve şimdi ise uygulamalı eğitimler yapıyoruz." diye konuştu. Çocuk bakıcılığı ile ilgili çocuk psikolojisi, çocuk ruh hali konularında kursiyerlere eğitim veren Öğretim Görevlisi Fatih Aydoğdu ise projeye katılan kursiyerlerin aldıkları eğitimle daha donanımlı ve bilgili hale geldiklerine dikkat çekti. 

Çocuk eğitimi ve çocuk yetiştirmeyi, ya kayın validelerinden, ya da kulaktan duyma işlemler ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan kursiyerler, doğru bildikleri yanlışları bu proje sayesinde öğrendiklerini belirterek, çocuk bakımı ve yetiştiriciliği noktasında doyurucu bilgiler elde ettiklerini söyledi. 

40 kursiyer, 5 ay süresince haftanın 2 günü çocuk bakıcılığı konusunda eğitmenler nezaretinde teorik ve uygulama eğitimlerini almaya devam ediyor. 
Editör: Doğu Gazetesi