Mehter gösterisiyle başlayan törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ın yanı sıra çok sayıda kişi katılırken, programın açılış konuşmasını MÜSİAD Erzincan Şubesi Başkanı Murat Yurt yaptı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak ise kısa sürede kurulan şubenin düzenleyeceği faaliyetlerle de çalışmalarına hızla başlayacağını söyledi. Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve Vali Abdurrahman Akdemir de birer konuşma yaparak, yeni şubenin hayırlı olması dileklerinde bulundu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, açılış sonrasında ise gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli 47 pilotun 2014 yılı içerisinde istifa dilekçesini verdiğine ilişkin soruya ; “Silahlı Kuvvetlerimize verdiğimiz ücretin kat kat fazlası yani iki katı değil üç katı veya dört katı fazlası özel sektörde çalışabilme iş bula bilme imkânı var. Dolayısıyla kişiler yaşı geçmeden dışarıda olan bu fırsatı değerlendirmek istiyorlar dolayısıyla dışarıdaki bu cazibe merkezine doğru gidiş var. Silahlı Kuvvetlerimizin de ihtiyacı var. Bir söz var biliyorsunuz ‘ Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ diye. Dolayısıyla bizlerin asli vazifesi öncelikle bu vatana hizmet etmektir. O kardeşlerim muhakkak ki kendilerini kendi evlatlarının geleceklerini düşünmelerini anlayışla karşılarım. Ama vatanın ihtiyacı olduğu durumda da önceliğin vatana verilmesini daha doğru olacağını düşünürüm ve onu beklerim” dedi.
Pilotların şu anda mecburi hizmetlerinin 13 yıl olduğunu yeni bir düzenleme ile 14.5 yıla çıkacağını ifade eden Bakan Yılmaz ; “13 yıl bu devlet için çalışan pilot kardeşimin 1.5 yıl daha bu devletinin sana ihtiyacı var dendiği zamanda hiçbir yüksünme olmadan kendi planlarını 1.5 yıl tehir ederek her ikisini de gerçekleştirebileceklerini umuyorum. Biz pilotlarımızla gurur duyuyoruz bunlar Türkiye’nin gücüne güç katmaktadır. Dünyada da öyle NATO içerisinde de öyle Türk Silahlı Kuvvetleri bir markadır” diye konuştu.
Bedelli askerlik gündemimizde yok
Bedelli askerlik ile ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Bakan Yılmaz ; “Biz bir bedelli çıkardık, yaklaşık 460 bin kişi bizim yasayı çıkardığımız dönemde 30 yaşından gün almış kimselerdi. Kaç kişi başvurur diye düşündük yüz bin kişinin başvurabileceğini bekleyerek biz yasayı çıkardık. Kaç kişi başvurdu 70 bin kişi başvurdu. Bende görüyorum milletvekillerimizde bizim Genel Başkan Yardımcımız Numan Kurtulmuş’da yeni bir bedelliye ihtiyaç var diyor. Dolayısıyla muhalefet partileri de sokakta da herkes oluyor. Haberlerde takip ediyorum ‘Bu bakanla bu bedelli çıkmaz’, ‘Bu bakan bedelliye karşı diyor’ diyorlar bedelliye karşı, bedelli leyhinde olmak değil. Ülkemizin ihtiyacı neyse onu tespit etmek. Bedellinin toplumda bir talebi var bir yankısı var. Sayı kaç olur ona bir şey diyemem önce biz daha önce çıkardık 70 bin oldu. Şimdi ola ki çıkarsa inanınki 70 binin daha altında olur” dedi.
Bedelli askerliğin gündemlerinde olmadığının söyleyen Bakan Yılmaz; “Çıkarmı şu anda bizim gündemimizde yok. Ancak Nisan ayında torba yasa gelecek. Birisi önerge verdi bedelli askerlikle ilgili biz dedik ki bizim şu anda bedelli askerlikle ilgili gündemimizde yok. Nisan ayında torba yasa gelecek o torba yasaya kadarda Genel Kurmay Başkanlığımıza sorarız. Dağ başındaki karakolda ne kadar Mehmetçik olması lazım ki bu ülkede yaşayan insanlar kendini güvende emniyette hissetsin. Onlarında bir planlaması programlaması var. Dolayısıyla Nisan ayına kadar bir görüşlerini alırız gündemimizde olmamasına rağmen, bu görüş derse ki yani mümkündür diye biz o zaman Türkiye’nin gündemine getiririz, ancak şu anda bizim gündemimizde bedelli ile ilgili bir çalışmamız yok. Toplumda bir bedelli talebi var bu talebi de Genel Kurmay Başkanlığımıza sorup eğer ki olumlu bir yankı gelirse karşılığı da nisan ayında gelir diye düşünüyorum” dedi.
İnsanı iki yıl dinlerseniz mutlaka bir suç hikayesi üretirsiniz
17 Aralık operasyonlarıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Bakan Yılmaz; “Biz bu itibarı ve bu gücü yolsuzluklarla mücadeleyle yaptık. Fakat son olayda ne yapıldı 17 Aralık’ta üç tane apayrı olay ve hatta tamamlanmamış bir olay belki bir sürece bırakılsa belki kendilerinin dediği noktaya belki olabilirdi. Tamamlanmamış üç tane bir biriyle alakasız olay bir araya getirildi. Adeta parça tesiri oluşturulsun da milletin hassas olduğu yolsuzluk kılıfı altında bir operasyon yapıldı. Bir başka husus siz kendinizde elinizi vicdanınıza koyun. İki yıl bir insanı 24 saat dinlerseniz muhakak ki bir suç hikayesi herkes hakkında üretirsiniz. Kendi konuşmalarınıza bakın eşinizle, çocuğunuzla konuşmanıza veya arkadaşlarınızla konuşmanıza bakın önden arkadan birer cümleyi alın üç tane bak bunu konuştu diye olur. 24 saat insanı iki yıl dinlerseniz mutlaka bir suç hikayesi de üretirsiniz. İnsanlar masumdur hep şunu söylüyorlar ‘Git mahkemede aklansın’ hayır insan zaten mahkumdur eğer onu siz suçlandırmanız lazım savcılarınız onun için vardır. Neden delillerden dolayı” diye konuştu.
Bir gazetecinin sizce Türkiye’de paralel yapı varmıdır sorusuna ‘Yani yok mudur’ diyerek yanıtlayan Bakan Yılmaz ; “Bir ülke düşününki kendi istihbarat örgütüne operasyon yapıyor. Bir ülkenin istihbarat örgütüne operasyon yapabilen bir düşünce bir yapılanma ancak bir başka ülkenin istihbarat kurumunun güdümünde veya yapısında telkininde olması lazım. Bu güçlü Türkiye’de Silahlı Kuvvetlerimiz güçlü olacak Milli İstihbarat Teşkilatımız güçlü olacak Sivil Toplum Kuruluşlarımız güçlü olacak kendi silahlı kendi istihbarat kurumuna operasyon yapan bir yapının herhalde paralel yapı olmadığını kimse söyleyemez” diye sözlerini tamamladı.
MÜSİAD Erzincan Şubesinin açılışına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Olpak ile davetliler katıldı. Erzincan Belediyesine ait mehteran takımı ile karşılanan Bakan Yılmaz bir süre mehter takımının gösterisini izledi. Ardından protokol konuşmalarının ardından dualar eşliğinde açılış gerçekleştirildi. 
Editör: Doğu Gazetesi