İSTANBUL (AA) - Türk Telekom, iklim riskini azaltma ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlama vizyonunu tüm iş süreçlerine yansıtıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, kullanıcılarına siber güvenlik, bulut bilişim, veri merkezi gibi hizmetler sunan Türk Telekom, iklim riskini azaltmak amacıyla enerji verimliliğini artıran yenilikçi çözümlere odaklanıyor.

Şirket, veri merkezlerinde sıvı soğutma (immersion cooling) çözümlerini devreye alarak çevreye verilen zararı en aza indiren teknolojilerin geliştirilmesinde rol üstleniyor.

Türk Telekom, çevreci bilinçle inşa edilen ve sürdürülebilir teknolojilerle desteklenerek günden güne kapasitesini artıran veri merkezlerinde yüksek işlem kapasitesi gerektiren sanallaştırma, büyük veri ve yapay zeka uygulamaları için teknoloji partnerleriyle inovatif çözümler geliştiriyor.

Geliştirilen sıvı soğutma teknolojisi, veri merkezlerinde enerji tasarrufu, güvenilirlik ve maliyet konusunda avantajlar sağlıyor. Şirketin Netaş işbirliğiyle testleri tamamlanan yerli sunucu ürünleri, çevre dostu ve sürdürülebilir veri merkezleri oluşturulmasında örnek teşkil ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Durmuş Ali Taşkın, Türkiye'nin verisini Türkiye'de tutma vizyonuyla veri merkezi yatırımlarını sürdürürken, kapasite, verimlilik ve enerji tasarrufunu artırmak adına sürdürülebilir yerli çözümler konusunda da öncü rol üstlendiklerini belirterek, "Bu vizyon doğrultusunda, yerli imkanlar kullanılarak daldırma sıvı soğutma sistemi geliştirip, test süreçlerini başarıyla tamamlayarak, bu alanda da liderliğimizi ortaya koyduk." ifadelerini kullandı.

- Çevre dostu teknolojilere olan bağlılık

Test sürecinden elde edilen verimli sonuçlarla daldırma sıvı soğutma teknolojilerine bir pilot proje dahilinde yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Taşkın, "Teknoloji birikimini hayatın her alanına yansıtan bir kurum olarak attığımız bu stratejik adımlar ile Türk Telekom'un veri merkezi çözümlerinde sürdürülebilirlik ve çevre dostu teknolojilere olan bağlılığını pekiştirerek, sektöre yön veren çalışmalarımıza devam ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Netaş Telekom İş Birimi Genel Müdürü Bülent Elönü ise telekom sektöründe tüm paydaşlarının ihtiyaç ve taleplerini karşıladıklarını kaydederek, Türk Telekom'un veri merkezlerinde artan iş yüklerinin ihtiyaç duyduğu soğutma teknolojisi üzerine yaptığı çalışmalar sırasında Netaş Yerli Sunucu’yu kullanmasının kendileri için önemli olduğuna dikkati çekti.

ŞOK'ta satışa sunulan Hoover Kurutma Makinesi Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları ŞOK'ta satışa sunulan Hoover Kurutma Makinesi Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları

Yerli sunucularının yapılan tüm testleri başarıyla geçtiğini ve çevre dostu, sürdürülebilir veri merkezleri hedefleri doğrultusunda kullanılabilirliğini bir kez daha ispatladığını aktaran Elönü, "Sürdürülebilir teknolojiler için attığımız bu adım yeni nesil teknolojiler içinde yerli ürünlerin yer alması açısından kritik bir öneme sahip. Türk Telekom'un iş ortağı olmaktan ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan teknolojileri hayata geçirmekten dolayı oldukça mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa