Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremin ardından Türkiye’nin depreme ne kadar hazırlıklı olduğu tartışılırken, deprem haritalarının yanlış olduğu tezi ortaya atıldı. 

Jeolog Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Türkiye’de deprem yönetmeliğinin hazırlandığı fay haritasının yanlış olduğunu, bu harita üzerinden yapılan risk değerlendirmelerinin de hatalı olduğunu belirtti.

23 bin 810 kadın ve çocuk öldü! 23 bin 810 kadın ve çocuk öldü!

Kahramanmaraş depremiyle birlikte daha önce kabul gören bilimsel argümanların yanlışlandığını iddia eden İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Yaltırak, Marmara’da bir değil 4 tane fay hattı olduğunu, Maraş’ta üç deprem meydana geldiğini, “büyük deprem olması için uzun fay gerekir” tezinin çürütüldüğünü söyledi. 

Prof. Dr. Yaltırak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ikinci depremde iki fay hattının kırıldığını, bu kırılmaların 7.7 büyüklüğünde hissedildiğini aktararak: “Burada Amanos segmenti 150 kilometre kadar kırıldı. Kuzeydeki Çardak segmenti de 110-120 kilometre kadar kırıldı. Halbuki birçok adama göre 110 kilometrelik fay 7.7 deprem yaratmıyor. Ama görülüyor ki iç içe geçtikleri zaman yaratıyormuş demek ki. 

Yaltırak; “Faydan uzak olunca etkisinin az olduğu” tezinin de yanlışlandığını belirterek, “Osmaniye’de, Adıyaman’da, Hatay’da gördünüz. Fayda uzaklıktan daha önemli olan fayın yarattığı enerjinin sizin bulunduğunuz zeminde yarattığı ivme. Deprem yönetmeliği diyor ki buradaki tasarım ivmesi budur, sen buna göre bina yaparsan güvende olursun. 
Deprem yönetmeliğinin dayandığı tehlike haritası tehlikeli bir harita. Çünkü o harita elmayı, armudu, eriği aynı yere atıyor ve bunların ortalama ağırlığını bir istatistik olarak alıyor. Sonra da senin karşına ayva çıkma olasılığı 2500 yılda bir diyor. Öyle bir sınıflama yapılamaz. Ülkenin deprem tehlike haritaları yanlış, haritalar üzerinden çalışılan senaryoları da yanlış” dedi.

Yaltırak ayrıca Erzincan'da 200 yıl deprem olmayacağını ifade ederek; "Deprem tehlike haritaları olasılıksal tehlike haritaları olmaktan çıkartmalı. Mesela Kuzey Anadolu fayında Erzincan depremi oldu. Tehlike haritasında Erzincan bölgesi hala kıpkırmızı. Ama orada 200 yıl hiçbir deprem olmayacak. Bitti orası. Orada yeniden 7'den büyük deprem olması için o fayın tekrarlanma periyodunun aşılması lazım" dedi.

 Adem KÜÇÜKKAYA

Editör: Merve Kiraz