Erzincan’ın Kemaliye ilçesi ve köylerinde duttan pekmez yapımı başladı. Pekmezin olması için bol güneş ve hafif rüzgar gerekirken, yağmur olmaması nedeniyle pekmez haziran ve temmuz aylarında yapılıyor. Odun ateşi ile büyük kazanlarda doğal kaynak suyu ile kaynatılan dut, kaynama ısısına gelince şırası alınır. Güneş gören damlarda tepsilere koyulur ve olgunlaşması beklenir. Bu süre bir hafta kadar sürer. Kemaliye pekmezinin farkı kurutulmuş beyaz duttan yapılması ve az kaynatılıp besin değerini yitirmeden güneşte olgunlaşmasıdır.
Uzun uğraşlar ile hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan pekmezin el becerisi gerektirdiğini anlatan Medine Turgut, "Uzun uğraş ve zahmetler sonucu el işçiliği ile tamamen doğal yollardan hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pekmezlerimiz kış mevsiminde her derde deva olarak kullanılır. Dutlar kazanda kaynatılır, şırası elde edilir. Kaynatma işlemi uzun süre uygulanır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıranın üstü sarı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar" diye konuştu.

Erzincan’da bulgur kazanları kaynamaya başladı Erzincan’da bulgur kazanları kaynamaya başladı

Pekmezin Faydaları

  • Yüksek Enerji Kaynağı: Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır.
  • Zengin Mineral İçeriği: Özellikle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri yoğun olarak içerir.
  • Hamile ve Emzikliler için Önemli: Pekmez, hamile ve emziklilerin, veremli hastaların ve iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde önerilmektedir.
  • Krom Kaynağı: Pekmez, dokular için önemli olan krom bakımından da zengin bir besindir.
  • Diğer Faydaları: Araştırmalar, pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu da göstermektedir.

Editör: Adem Küçükkaya