İl Sağlık Müdürü Tekin, Tercan Devlet Hastanesi’ni inceledi İl Sağlık Müdürü Tekin, Tercan Devlet Hastanesi’ni inceledi

Elektronik sigara, nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor.

Sigara, insan hayatının en büyük tehditlerinden biri. Öyle ki her yıl milyonlarca kişi, sigaranın sebep olduğu kanser, damar tıkanıklığı, kalp ve akciğer hastalıkları gibi sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsan sağlığını sigara kadar tehdit eden bir diğer zararlı alışkanlık ise son yıllarda hızla yaygınlaşan elektronik sigara (elektronik sigara). Tütün(sigara) endüstrisinin bir ürünü olan elektronik sigara, görünüşü, hareketi ve dumanı ile sigarayı taklit etmek üzere tasarlanan bir cihaz. Uzmanlar, geleneksel sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaranın, içeriğindeki bazı kimyasalların en az sigaranın içindekiler kadar zararlı olduğunu söylüyor. Elektronik sigaranın, nikotin bağımlılığı oluşturan ve var olan bağımlılığı sürdüren daha yeni bir ürün olduğunu vurgulayan uzmanlar, elektronik sigara ve sağlığımıza zararları hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan elektronik sigara, görünüşü, hareketi ve dumanı ile sigarayı taklit etmek üzere tasarlanmış bir ürün. Genellikle nikotin, aroma maddeleri ve diğer kimyasalların aerosolünü çekmesini sağlarken, solunabilir nikotin buharı salıyor. Dumanın kokusu ile yoğunluğu isteğe bağlı olarak ayarlanabiliyor. Elektronik sigara solüsyonlarında üretici firmaya ya da isteğe göre ayarlı miktarlarda nikotin, aroma, tütün ürünü ve kanserojen madde bulunabiliyor. Elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/mL arasında nikotin alınıyor. Böylece 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotin alınıyor. Bu nedenle elektronik sigara, sigaraya göre daha fazla nikotin alınmasına neden oluyor. Elektronik sigaranın kartuşunun içindeki sıvıda ayrıca propilen glikol, etanol, nitrozamin, tütün çiçeği, nane, kahve, çikolata, meyve aromaları gibi tat ve koku içeren farklı kimyasallar bulunabiliyor. Elektronik sigara likitleri günümüzde 7000 aroma seçeneği ile müşterileri cezbetmek için büyük pazarlama stratejisi uyguluyor. Günümüzde elektronik sigaralarda saptanan kimyasal maddelerin çoğu sigara içinde bulunan ve kansere neden olduğu saptananlarla aynı. Elektronik sigara, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nca önerilmeyen, zararlı olarak bildirilen bir ürün. 

ELEKTRONİK SİGARA HASTA EDİYOR!

"Elektronik sigara buharı akciğer hava keseciklerini koruyan makrofajların işlevlerini bozuyor ve onlara zarar veriyor. Fare çalışmaları ile elektronik sigara dumanının, kalp, akciğer ve mesane hücrelerinde DNA hasarı yaptığı ve akciğer hücrelerinde DNA tamir genlerine zarar verdiği görülüyor. Kültürle çoğaltılmış insan akciğer ve mesanesinde de aynı DNA hasarları görüldü. Tütüne(sigara) özgü nitrozaminler, kanser yapıcı maddeler olarak biliniyor. Elektronik sigara, nikotin nedeniyle, damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor. Yakın dönem araştırmaları, nikotinli ve nikotinsiz elektronik sigaraların damarları döşeyen ve damar sağlığı ve işlevlerinde ana rol oynayan endotel tabakasına zarar verdiğini gösteriyor."

Editör: Adem Küçükkaya