Yapılan tüm çalışmalarda insan odaklı çalışma yaptıklarını ve her şeyin vatandaşa hizmet için olduğunu söyleyen Kaymakam Güngör, ilçemizde ve köylerimizde yapacağımız çalışmalar ile vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunacağız dedi.

Yapılan projeler ile Otlukbeli ilçesini hem ekonomik yönden hemde sosyal yönden kalkındırmayı hedeflediklerini söyleyen Kaymakam Eyyüp Güngör, “Gelmeden önce ilçemiz hakkında ufak bilgiler edindim ama tabi ki yerinde görmek daha önemli küçük bir Anadolu ilçesi şirin ve huzurlu bir ilçe insanları devletine milletine karşı sahip çıktığı bir ilçe ama küçük olması ve Erzincan’a uzak olması hasebiyle mutlaka belli başlı eksiklikleri var. Bundan önceki dönemlerde bir çok şey yapılmış ama ihtiyaç bitmiyor. İnsanın her zaman yeni, yeni ihtiyaçları doğuyor. Burada gördüğümüz yaşlılarımızın kadınlarımızın, engellilerimizin daha huzurlu daha rahat edebilecekleri bir ilçe olması adına özellikle kadınlarımızın daha sosyal olabilmeleri adına evine kapanmayıp ilçesine bir artsı olması için onların hayata kazandırılmaları adına farklı projeler vardı. Bizde geldikten sonra sayın Başbakanımızın talimatıyla sayın Valimizin direktifleri doğrultusunda aile destek merkezleri bütün ilçede yapılmıştı. Bizim ilk işimiz bu oldu. Yeri ayarlandı. İhalesi de yapıldı. Tabiî ki sayın Valimizin destekleri ile bu hafta içerisinde sözleşmesi yapılıp yazın sonuna güzel bir aile destek merkezi kadınlarımızın gençlerimizin çocuklarımızın ve ilçede gerçekten böyle güzel bir bina olması adına bir çok programı halk eğitim olsun küçük veya büyük başka toplantılar olsun öğrencilerimizin gidip değerlendirebileceği bir kütüphane olması adına güzel bir proje olacak. Mimarisi olarak da güzel bir bina olacak ilçemize bina olarak yeni bir şey kazandırmış olacağız. Bu açıdan bir eksiklikti bence insanlarımızın gidip oturabileceği bir yeri yoktu. Buda çözülmüş olacak. Mevcut lisemiz çok eski durum da artık ihtiyaca cevap veremiyor bunu da büyüklerimiz ve bakanlığımızın destekleri ile kısmetse önümüzdeki eğitim dönemine yetişecek şekilde 8 derslikli bir okulumuz hazır hale gelecek.

Hükümet konağımızda daha önce yapılmış bir proje vardı. Özellikle gençlerimizin kızlarımızın sosyal hayata alıştırılması ve yeni bir meslek edinebilmeleri adına markası da Otlukbeli nevresim olarak geçen nevresim kursumuz vardı. Bunu bugüne kadar bir şekilde yürüttük bundan sonraki süreç dede sürekliliği kazandırılması açısından çalışmalar yapıyoruz. İlçenin konumu, iklimi açısından tarımla ve hayvancılıkla uğraşan bir bölge olduğu için bizim bu noktada da çalışmamız var. Yeni bir şey icat etmenin bir anlamı yok. Daha önceden yapılmış olan 13 tane güzel büyük baş hayvan üzerine yapılmış çiftliklerimiz var. Bunun sayısını artırma açısından çalışmalarımız devam ediyor. Hayvancılığı evlere daha yakın 3-5 adet ile yapmaktan ziyade daha profesyonel olarak birazda makineleşme ile  toplu olarak ve sayıyı artırarak bununla ilgili bir çalışma olması lazım. İnsanların burada para kazanacak noktada yani günlük değil de kendi ekonomisine fayda sağlayacak şekilde hayvancılığı yapmak zorundayız. Mevcut olan bir kooperatifimiz var. Mevcut kooperatifimiz üzerinden süt işlemesi ile ilgili veya vatandaşların hayvancılığın olduğu bu bölgede sütün işlenmesi adına toplanması adına bir çalışmamız oluyor. Altyapı çalışması yapıyoruz. Ne kadar potansiyelimiz var. Bundan sonraki aşamada satın alınabilecek kurumlarla görüşülecek. Buradaki vatandaşlara alternatif oluşturmak istiyoruz. Sütlerini değerlendirmeleri adına bir çalışmamız oluyor. Vatandaşlara bu noktada ön ayak olmaya çalışıyoruz. Bilgilendirme yaparak, mandıra ve soğuk süt çalışmaları projeleri adına bir bilgilendirme ile çalışma yapmak istiyoruz. Hayvancılıkta yeni talepler gelirse özellikle arıcılıkla ilgili potansiyeli yüksek florası buna çok uygun iyi bal çıkıyor. Markalaşma noktasına gidene kadar organik bir şekilde bu balın doğasını bozmadan sayı artırıp genç nüfusunda bundan faydalanmasını istiyoruz. Genç nüfusun buralardan göz etmemesi için arıcılık ta güzel bir sektör. Ekonomik olarak getirisi olan çok aşırı zahmeti olmayan bir sektör. Bunlarla ilgili burada ki arıcılarla bir toplantı yaptık. Nasıl sürdürülebilir diye. Sayıyı artırmak için projeler yapıyoruz. Bin ekstra kovan artıracak şekilde. Burada kızlarımızı da bu işin içine sokalım. Onlarda evde oturmaktan ziyade arıcılıkla uğraşabilsinler. Bu güzel bir sektör. Türkiye’nin daha doymadığı bir sektör. Onunla ilgili bir çalışmamız var. Projemizi sunduk. TANAP, KUDAKA ve DAP’a projemizi sunacağız. Arıcılıkla ilgili projelerimizi buralara sunacağız.

  

Tarım ile ilgili elma ve kiraz bahçeleri ile ilgili planımız var. Karadivan’da olan bir elma bahçemiz var hali hazırda. Bunun sayısını ve verimliliğini artıracak şekilde köylerimizde de projelerimiz var. Erzincan’da bulunan bir firma ile birlikte proje çalışmamız oldu. Buda başarılı olursa elma, kiraz, vişne bahçeleri ile ilgili bir projemiz var. Böyle bir çalışmamız var. Bizim farklı olarak Erzincan’da ki enstitü ile lale yetiştirebilirmiyiz diye bir çalışmamız var. Özellikle ters lale yetiştiriciliği ile ilgili. Bununla ilgili patentleri de olduğu için bu yeni bir sektör. Çok zor olmayan özellikle kadın ve kızlarımızın yapabileceği yılın 2-3 ayı çalışarak lale yetiştiriciliği yapılabilir. Aç bir sektör. Şuan da ki zaten konjüktör de de ülkemizin Avrupa da ki ülkelerde olan özellikle lale ile ilgili sıkıntısını da göz önüne alırsak Türkiye’de peyzaja çiçek bitki üretimi üzerine yeni bir sürece girdik. Belediyeler olsun, şirketler olsun peyzaja önem verdikleri için buda bizim için ön plana çıkan bir projemiz olur diye yola çıktık. Kabul olursa burada lale yetiştiriciliğine özelliklede ters lale yetiştiriciliğine başlayacağız. Hazır alıcıları var. İnsanlar bekliyorlar birileri üretsin bizde alalım. Böyle bir hazır potansiyel olduğu ve pazarlama sıkıntısı olmadığı için burada çok uzağa gitmeden herkesin 2-3 dönümlük arazisinde yapabileceği bir sektör.

 

Bu sene pancara bir yönelme var. Bunun sayısını artırmak için daha fazla üretim daha fazla üretim için insanlara desteğimiz olursa onların gelişmesi çabası içerisinde olacağız. Tarlaların boş durmasından ziyade pancar, patates veya hangi ürün olursa olsun üretim yapmaları için çalışma yapacağız.

 

Gençlik merkezi projemiz var. Gençlik Spor Bakanlığı tarafından yapılacak. Bunu ile ilgili elimizde mimari bir proje var. Sadece planlamayı yapıyoruz. Aile destek merkezi bittikten sonra ihtiyaçlara göre yerimiz arsamız her şey hazır. Güzel bir gençlik merkezi kazandırabiliriz. Tabii ki ihtiyaca göre hareket etmeyi düşünüyoruz. Öğretmenlerimiz için lojman yapımı aşamasındayız. Hali ile buranın küçük bir ilçe olması ve dışarıdan gelen memurların kalabileceği çok fazla ev olmadığı için gelen memurların kısa sürede gitmeleri ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Belki onların daha rahat edebileceği fiziki imkanlar oluşturmak için bir lojman gündeme aldık. Bakanlığımıza da sunduk. İnşallah bu sene veya bir sonraki sene uygun görülürse 10 dairelik bir lojman kazandırılırsa bu da bizim açımızdan iyi olacak. Bir piknik alanı mesire alnı eksikliğimiz var. Bunu da belediye başkanı ile görüştük belediyenin böyle bir projesi var. Biz köylerimiz de haricen parke taşı eksik olan köylerde çalışmalarımız var. Parke taşı ile insanların yağmur ve çamurda sıkıntı çekmemesi için çalışmalar yapıyoruz. Erzincan Valiliğinin destekleri ile iki köyümüzde sıcak asfalt çalışması yapacağız. Köylerimizde temizlik noktasında çalışmalarımız var. Bu noktada da eksiklerimizi gidermeye çalışacağız. Daha yaşanabilir köylerimizin olmasını istiyoruz. Tabiri caizse köylerimizin çiçek açmasını istiyoruz. Orman müdürlüğümüz ile birlikte ilçemizde ağaç sayısını artırmayı istiyoruz. Çevremize baktığımızda ağaç sayımız çok az. Bu çalışmaların haricinde vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda çalışmalar yapacağız. Genç çiftçi projesi kapsamında bir seracılık projesi de yapmayı düşünüyoruz. Bunların hepsini yaparken birinci önceliğimiz biz devlet ile milletin buluştuğu bir noktadayız. İnsanlarımıza vatandaşlarımıza hizmet etmek ve çözüm önerileri sunmak için buradayız. Burada olmamızın gayesi onlar.

 

Editör: Doğu Gazetesi