Erzincan’de meyve üreticilerine, yağış sonrası ilaçlama uygulamalarıyla ilgili önemli uyarılar yapıldı.
Ağaç hastalıklarına karşı yapılan ilaçlamalarda, özellikle ilaçlamadan kısa süre sonra meydana gelen yağmurların, kullanılan ilacın yaprak ve dallardan yıkanmasına neden olarak koruyucu etkiyi azalttığı belirtildi.
Uzmanlar, özellikle mantari hastalıklara karşı yapılan koruyucu ilaçlamalarda yağış sonrası uygulamanın tekrar gerekebileceğine dikkat çekti. Sistemik ilaçların yağıştan daha az etkilendiği, kontak etkili ilaçların ise yağmurla kolayca yıkanabildiği ifade edildi.
Üreticilere, hava tahminlerini takip ederek ilaçlamayı yağışsız günlerde yapmaları önerildi. Genel olarak ilaçlamadan sonraki 6–24 saat içinde yoğun yağış olması durumunda, kullanılan ilacın özelliğine bağlı olarak uygulamanın tekrarlanmasının tavsiye edildiği bildirildi.




