TRT 1 ekranlarında her cumartesi saat 10.00’da yayınlanan ve girişimci, başarı hikâyelerine yer veren Hayallerinin Peşinde programının bu haftaki konusu; Kemaliyeli Kadınlar Derneği, Gazenne dokuması atölyesi ve emekleriyle ilçeye değer katan kadınlar oldu.
Programda, yok olmaya yüz tutmuş yöresel Gazenne kumaşını yeniden gün yüzüne çıkaran Kemaliyeli kadınların başarı hikâyesine yer verildi. Kemaliye Belediye Başkanı Erdem Atmaca da bu anlamlı çalışmaya destek vererek,
“Kadim mirasımız Gazenne dokumasını yaşatan, üretime katılan, cesaretleri ve azimleriyle örnek olan tüm kadınlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Kemaliyemizin geleceğini kadınlarımızın emeği ve üretimiyle birlikte büyütmeye devam edeceğiz. İyi ki varsınız, iyi ki bu güzel ilçenin umut ışığısınız.” dedi.
Kemaliyeli Kadınlar Derneği (KEKAD) bugüne kadar gerçekleştirdiği birçok etkili projeyle takdir toplamaya devam ediyor. Dernek tarafından hazırlanan ve çeşitli kurumlarca desteklenen Geleneksel Kemaliye Gazenne Dokuması Yaşatma ve Koruma Projesi kapsamında, yok olma tehlikesi taşıyan Gazenne kumaşı modernize edilerek yeniden hayata kazandırıldı.
Proje çerçevesinde 12 Kemaliyeli kadın tarafından ilçeye özgü Gazenne kumaşı dokunarak kadınlara hem meslek hem de gelir kapısı açıldı. Yeniden canlanan bu geleneksel dokumadan; yatak örtüsü, gömleklik ve elbiselik kumaş, kravat, masa örtüsü, peştamal gibi birçok ürün üretiliyor.
Yöresel Gazenne kumaşının, Kemaliyeli kadınların emeğiyle yeniden hayat bulması hem ilçede ekonomik bir değer oluşturdu hem de kadim mirasın gelecek nesillere taşınmasını sağlamakta.





