Boğazda gıcık, ağrı ve rahatsızlık hisleriyle birlikte görülen kuru öksürük durumunun halk arasındaki adıdır. Boğazda genellikle yutkunma esnasında ortaya çıkan ağrı, kaşıntı, yanma, öksürme ihtiyacı gibi hisler ile ortaya çıkar. Bu durumu çabuk atlatabilmek için evde hazırlayacağınız doğal kürleri uygulayabilirsiniz.Öncelikle hazırlanan bu kürlerin etkisini artırmak için bazı dikkat etmeniz gerekenler var.

Soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durun

İçme suyunuzu ılık için. Soğuk meşrubatlardan uzak durun. Soğuk yiyecek yemeyin. Örneğin buzdolabından çıkardığınız domatesi dilimleyip tavada hafif ısıtın, yoğurt gibi besinleri önceden ılıtıp yemeye özen gösterin.

Sıcak çorba için ama kaynar değil!

Çok sıcak yiyecek ve içecekler, boğazınızın tahriş olmasına ve kurtulmak istediğiniz yanma hissinin artmasına sebep olur. Karabiberli tavuk suyu çorbası soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir, onun dışında içeceğiniz bütün çorbalara bir miktar karabiber eklemeyi ihmal etmeyin. Karabiber öksürüğü kesen etkili bir baharattır. Sıcak çorbanızı içtikten sonra boğazınızdaki o yumuşama hissini korumak için hemen su içmeyin. Bir süre sonra ılık su içebilirsiniz.

Yatmadan önce bitki çayı için

Hazırladığınız bitkisel öksürük çayının yanında bir şey yemeyin, çayınızı bitirdikten sonra da yarım saat kadar bir şey yemeyin. Çay içerken temizlenen boğazınızın biraz dinlenmesine izin verin. Ihlamur, boğazı yumuşatmada etkilidir. Ihlamurun dışında, yatmadan önce zencefilli ballı öksürük çayı içmeyi tercih edin.

Boğazınızı sıcak tutun

Dışarı çıkarken mutlaka bir atkı ile boğazınızı sarın. Evde veya işyerindeyseniz üşütmeyen bir kumaştan fular kullanabilirsiniz.

Öksürük çayı nasıl yapılır?

Bu yöntemleri deyin:

Cilt Toniği nedir, ne işe yarar, Cilt tipine göre tonik seçimi nasıl olmalı? Cilt Toniği nedir, ne işe yarar, Cilt tipine göre tonik seçimi nasıl olmalı?

Gargara yöntemi

Bir çay kaşığı tuz bir bardak suya koyulur, karıştırılır. Boğazda gargara yapmak gıcık hissini düzeltecektir.

Zencefil ve bal yöntemi

Zencefil ile birlikte bir çay kaşığı bal karışımı boğazdaki gıcık hissine iyi gelecektir.

Süt ve zerdeçal yöntemi

Bir çay kaşığı zerdeçal süte atılır ve karıştırılır. Bu yöntem de boğazdaki kuru öksürük ve gıcığın geçmesine yardımcı olacaktır.

Adaçayı ile tedavi

Adaçayı kaynatılır ve tüketilir. Adaçayı tüketilmesi hem boğaza iyi gelecek hem de ağız sağlığını koruyacaktır. Aynı zamanda adaçayı ile gargara yapmak da boğazdaki gıcık hissini geçirir.

Bal ve tarçın yöntemi

Bir kaşık bal ile biraz tarçın karıştırılıp günde 3 kez tüketilir. Bu şekilde boğaz nemli tutulur ve yumuşamış olacaktır.

Elma çayı

Balgamlı öksürüğü kesmek için elma çayı hazırlayabilirsiniz. İki yemek kaşığı rendelenmiş taze elmayı 1 bardak sıcak suda demleyip soğutmadan için.

Karabiber-bal çayı

Karabiber de bal da balgam söktürücür. 1 yemek kaşığı balı, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ile karıştırın. Üzerine kaynar su döktükten sonra demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra süzerek bardağa alın.

Editör: Saliha Kara