Karaca Mağarası'na gidemeyen, ziyarette bulunamayan vatandaşlar ise internet üzerinden mağarayı aratıyor, tarihi ve içyapısıyla ilgili merakını gideriyor. 

Çeşitli renklerdeki travertenlerin bulunduğu mağara renk ve motif çeşitliliği açısından dünyada eşine az rastlanan mağara türlerinden biri tanesi. 1 santim dikit-sarkıtı 12 yılda oluşan ve oluşumu hala devam eden mağaranın 15 milyon yaşta olduğu tahmin ediliyor. 

Dolomitik kireçtaşları içerisinde gelişen karstik oluşumlarıyla ön plana çıkan Karaca Karstik Mağarasının bulunuşuyla ilgili farklı efsaneler anlatılsa da bilimsel anlamda ilk kez Karaca Mahallesinde Jeoloji Mühendisi Şükrü Eroz'un 1990 yılında yapmış olduğu çalışmalar ile adını duyurduğu biliniyor. 1996 yılından günümüze kadar ise fiili olarak turizme açılmış durumda.

Kuru bir mağara olan Karaca Mağarasının tavanından ve duvarlarından sızan sular ve bu sızan sulardan kaynaklanan 1 metre derinliğindeki gölcükler merak uyandırıyor. 

Doğanın milyonlarca yıl uğraş vererek ortaya çıkardığı mağara da sarkıtlar, dikitler, sütunlar, damlataşı havuzları, perde damlataşları, mağara iğneleri, mağara gülleri, mağara incileri, mağara çiçekleri, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri, filkulakları, traverten basamakları, traverten havuzları ve iç içe geçen sayısız oluşumda ışık ve gölgenin ortaya çıkardığı eşsiz şekiller, mağaraya girildiği an itibariyle ziyaretçilerine bilinmezi keşfetmenin verdiği heyecanı hissettiriyor.

Mağaranın girişi bir insan boyu yüksekliğinde başlayıp içeriye doğru gidildikçe huni şeklinde genişliyor. Öte yandan ziyaretçilerine sunduğu görsel şölenin dışında astım hastalarına da şifa vaat ediyor. 12-17 derece ortalama ısısı, yüzde 70 civarı mutlak nem oranı, polen ve tozlardan arınmış yüksek oksijenli havasıyla astım hastalarının çok daha kolay nefes almalarına olanak sağladığı belirtiliyor.

Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul İlçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mahallesinin hemen güneybatısında yer alıyor. Şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden bin 550 metre yükseklikte bulunuyor. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan, 4 kilometrelik yolu takip ederek mağaraya ulaşılıyor. Mağaranın bulunduğu mevkide ziyaretçilerin yeme, içme, dinlenme ve hediyelik eşya satın  alma gibi ihtiyaçlarını karşılayacakları tesisler sağlanmış durumda.

Ünlü şairlerin kaleminden bahar şiirleri Ünlü şairlerin kaleminden bahar şiirleri

Senanur Erdoğan

Editör: Sena ERDOĞAN