13 Şubat günü saat 14.28’de Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Çöpler Altın Madeni’nde toprak kalması meydana gelmişti. 3 gün arama-kurtarma çalışmalarına katılan Teknopark İstanbul araştırma merkezinden görevli Ahmet Zengin, bölgeden çektiği fotoğraflarla ikinci bir facia riskini gözler önüne serdi.

Kamuya eleman alınmayacak diye bir şey söz konusu değil! Kamuya eleman alınmayacak diye bir şey söz konusu değil!

Milyonlarca metreküp toprak kütlesinin vadinin her iki yamacından kilometrelerce alana aktığı toprak kaymasında 9 işçinin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak bölgede ikinci bir toprak kayması riski bulunuyor. Daha önce ayrıştırılmış ve yığma yapılan toprakta çatlaklar oluşmaya başladı. Sismik hareketlilik de belirlenirken ikinci bir faciaya karşı önlemler alındı. Maden sahasındaki tüm çalışmalar durduruldu. Bölgede yalnızca arama kurtarma ekipleri bulunuyor.Iyiç Toprak Kayması Çatlak J 1021X960

Öte yandan olası yeni bir heyelanla birlikte vadiden aşağıya akacak milyonlarca metreküp toprağın Fırat Nehri’ne doğru kayma riski de bulunuyor.

Sahada yapılan incelemelerde büyük bir ihmalin olduğu belirtiliyor. Verilen bilgiye göre, standartlara aykırı bir şekilde dar alanda liç alanın oluşturmasının heyelanı tetiklediğine dikkat çekildi.

Iliç Toprak Kayması Çatlak 2 J 1017X960

Görevli olarak bölgede bulunan Ahmet Zengin ise Hürriyet’e şöyle konuştu: 

“İlk kaymanın olduğu alanın sağ ve sol tarafında bulunan yığma toprakta çatlaklar var. Aynı vadinin üst tarafı. İkinci bir facia da her an olabilir. Çok büyük bir ihmal var. Dar alanda toprak dağları oluşturulmuş. Standartlara aykırı bir toprak yığması yapılmış. Acil önlem alınmalı, yoksa ikinci facia da her an olabilir. Çatlaklar oluşan toprakta siyanür riski yok, daha önce ayrıştırılmış toprak. İlk toprak kaymasının yaşandığı bölgenin sağ ve sol tarafında da büyük toprak yığıntısı var. Desteksiz kalan bu iki alandaki toprak da kayacak.”

Editör: Sena ERDOĞAN