Neuralink, son dönemin en tartışmalı isimlerinden Amerikalı teknoloji milyarderi Elon Musk tarafından kurulan bir nöroteknoloji şirketi. Şirket, insan beynini ile bilgisayarlar arasında bağlantı kurmayı amaçlayan çalışan kablosuz beyin çipi projesi ile biliniyor. İşte ilk kez duyurulduğu dönemde teknoloji ve dünyasında heyecan yaratan ve önemli tartışmaları da beraberinde getiren proje hakkında hayli dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Musk, kişisel sosyal medya hesabından ilk kez bir insana Neuralink beyin çipi yerleştirildiğini duyurdu. İlk defa bir insan üzerinde test edilen çipin isminin “Telepati” olduğunu dile getiren Musk, kimliği açıklanmayan hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Peki, bazı uzmanlar tarafından tıp dünyası için büyük bir gelişme olarak kabul edilen Neuralink beyin çipi nedir, nasıl çalışıyor? 

Elon Musk, kurucusu olduğu Neuralink şirketi tarafından ilk kez bir insana implant yapıldığını duyurdu

Neuralink beyin çipleri geçtiğimiz dönemlerde maymunlar üzerinde test edilmiş ve büyük bir tartışmaya neden olmuştu.

Musk, “Telepati” adı verilen beyin çipinin yerleştirildiği hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı

İsmi açıklanmayan hastanın iyileşme sürecinin iyiye gittiğini dile getiren Musk, ilk sonuçları umut verici olarak nitelendirdi. Ünlü teknoloji milyarderi konuyla ilgili olarak sosyal medyada hesabında “Dün ilk kez bir insana Neuralink implantı takıldı. İlk sonuçlar, umut verici oranda sinir uyarımı tespit edildiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Bilim dünyasında heyecan verici bir gelişme olarak karşılanan operasyon bazı dikkat çekici soruları da beraberinde getirmiş durumda. Çipin hangi amaçlar için kullanılacağı ve nasıl çalıştığı çok sayıda insan tarafından merak ediliyor.

Neuralink çip nedir?

Neuralink isimli nöroteknoloji şirketi tarafından geliştirilen ürün en basit tanımıyla, kablosuz bir beyin çipi. Beyne yerleştirilecek mikroçipler felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve bu sayede engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor. Elon Musk ise çiplerin sadece düşünerek telefon veya bilgisayarın ve bunlar aracılığıyla hemen her cihazın kontrolünü sağlamaya imkân vereceğini belirtiyor.

Musk, Neuralink beyin çiplerinin ilk kullanıcılarının uzuvlarını kullanma yetilerini kaybetmiş kişiler olacağını dile getiriyor

Amerikalı teknoloji milyarderi konuyla ilgili olarak “Stephen Hawking’in hızlı bir katip veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedef bu.” ifadelerini kullanıyor. Bu noktada dikkat çekici beyin çiplerinin nasıl çalıştığı da merak konusu.

Neuralink nasıl çalışır?

Bildiğiniz gibi insan beyninde oluşan bir komut doku ve organlara sinir hücreleri aracılığıyla tanışıyor ve bu sürecin sonunda hareket oluşuyor. Bununla birlikte bu iletişim süreci sırasında insan beyninde çeşitli sinyaller meydana geliyor. İşte, Neuralink tarafından geliştirilen ve insan beynine yerleştirilmesi planlanan mikroçipler ilgili sinyalleri algılayabiliyor, kaydedebiliyor ve başka bir cihaza aktarabiliyor. Bu sayede kişinin ne şekilde hareket etmek istediğine ilişkin bilgiler bilgisayarda işlenebiliyor.

Cep telefonunu yenileyecekler için son çıkan android telefon önerileri Cep telefonunu yenileyecekler için son çıkan android telefon önerileri

Şirket, bu çiplerin zaman içerisinde bunama ve parkinson gibi hastalıkların yanı sıra omurilik zedelenmeleri kaynaklı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanabileceğini ayrıca çiplerin görme yetisinin kaybeden insanlara bu yetiyi tekrar kazandırabileceğini dile getiriyor. 

Editör: Saliha Kara