Kablosuz kulaklık olarak da bilinen bluetooth kulaklıklar son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Genellikle müzik dinlemek için kullandığımız Bluetooth kulaklıklar, aynı zamanda iş veya günlük konuşmalarımızda da büyük rahatlık sağlıyor. Bu da günümüzde sürekli olarak gelişen kablosuz kulaklık teknolojisini en çok tercih edilen seçeneklerin başına taşıyor.

Bluetooth kulaklıkları hemen her anımızda kullanıyoruz. Toplantılarda, spor yaparken, ders çalışırken, telefon görüşmesi yaparken veya keyfe keder müzik dinlerken. Hatta bazı kullanıcılar uyurken bile kullanıyor. Aslında siz sağlık açısından bir şey olmadığını düşünüyor olmayabilirsiniz. Bu çok doğal bir şey. Fakat bu tarz giyilebilir teknoloji ürünleri uzun süreler kullanmak, şimdi olmasa bile gelecekte yaşayabileceğiniz bir hastalığa kapı aralıyor olabilir. Peki gerçekten Kablosuz Bluetooth Kulaklık kullanmak sağlığa zararlı mı? Haberimizin detayında bu sorulara cevap arayacağız.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte müziğin taşınabilir hale gelmesi kullanıcıya çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Müzik dinlerken en çok ihtiyaç duyulan yardımcı ürünlerin başında kulaklıklar yer alıyor. Birden fazla kulaklık çeşidi sayesinde kullanıcılar amacına uygun seçeneğe kolayca ulaşabiliyor. 
Genel olarak birçok avantajı beraberinde getiren kablosuz kulaklıklar kullanıcı ihtiyaçlarına hitap eden çözümler sunar. Bu kulaklık modelinin en büyük avantajı cihazlara olan bağımlılığı azaltması olarak ifade edilebilir

Bluetooth kulaklık özellikleri, ürünün ses kalitesi hakkında bilgi verir. Frekans ve desibel değerleri kulaklığın ses performansını gösterir. Yüksek dB seviyelerine sahip olan kulaklıklarla dilediğiniz gibi müzik dinlemek mümkün olur. Tiz ve bas sesleri istenilen kalitede aktarır

Peki kablosuz kulaklık alırken nelere dikkat etmeliyim?

Kablosuz kulaklıklar uzun bir süredir kullanımda, fakat yenilenen tasarımları ve kazanılan yeni özellikleriyle beraber bu zamana değin hiç olmadığı kadar çekici hale gelmiş durumdalar. Bu nedenle son dönemde oldukça popüler hale geldiler ve artık geriye dönüş yok gibi. Bluetooth kulaklıklar sundukları özgürlük ve pratik kullanımları neticesinde yalnızca müzikseverler tarafından değil, gün içinde aktif olarak telefon görüşmeleri yapanlar tarafından da sıkça tercih ediliyor. Peki, akıllı telefonunuzla kullanacağınız yeni bir kablosuz kulak içi kulaklık satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? 

İhtiyacınıza göre en iyi Bluetooth kulaklık nasıl seçilir?

•    Kulaklığın kulak boşluğunuza uygun olmasına dikkat edin,
•    Kabloyla kullanıma izin veren kulaklıklar tercih edin,
•    Üzerinde kontrol tuşları bulunan kulaklıklar seçin
•    Aktif gürültü azaltma özelliği olan kulaklıklar tercih edin
•    Kulaklığın suya ve toza dayanıklılığı olmasına dikkat edin

Peki bunca avantajın bir de dezavantajı yok mu?

Uzmanlar DNA’da bozulma ve kanser tehlikesine vurgu yapıyor. Uzmanlar son zamanlarda pek bir moda olan bu kulaklıkların uzun süre kullanılmasının kulaklıkta tehlikeye yol açtığını belirtiyor. Daha önceden bilindiği üzere kablolu kulaklıklar daha fazla kullanılıyordu. Kablolu kulaklıkların hareket alanını kısıtlaması nedeniyle gençler başta olmak üzere yetişkinlerde artık kablosuz kulaklıkları kullanmaya başladı. Bu kulaklıklar bluetooth sistemiyle çalışmakta. Bluetooth aslında radyo frekans radyasyonu. İyonize olmayan bir radyasyondur. Bluetoothun oluşturduğu manyetik alan kulağa zarar verebilir mi? Asıl sorun bu. Bu konuyla ilgili net bir araştırma yok. 'uzmanların yaptığı açıklamaya göre Sar' endeksi diye bir şey var. Sar endeksi vücudun absorbe ettiği manyetik alan miktarı. Bu manyetik alan miktarı ortalama 1,4 sar bölü kilogram. Bluetooth kulaklıklar ise bunun 4’te 1’i kadar.

Bluetooth kulaklık ile ilgili şüpheler herkesin aklında olsa da uzmanlar yakın zamanda konuya bilimsel açıdan yaklaştılar. Biyokimyacı Jerry Phillips, Medium sayfasında bu konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı ve elektromanyetik alanlarda yaşanan aktivitelerin insan DNA’sına yaptığı hasarlardan bahsetti. Kesin olmamakla beraber, bu alan aktivitelerinin insanlara zararının mümkün olduğunu açıkladı.

Bluetooth kulaklık ile ilgili duyulan endişenin sebebi, kulak kanalına yerleştiriliyor olması ve böylece beyin dokularının yüksek radyo frekans seviyelerine maruz kalması. Radyo frekanslarda bulunan radyasyon seviyesinin insan sağlığına ve hücre dokularına verdiği zarar ile ilgili kesin bir kanıt yok. 2015 yılında 200 bilim insanından oluşan bir ekibin Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’ne ilettiği raporda, iyonlaşmayan elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda endişe duydukları belirtiliyor. 

Roborock S7 Max Ultra Akıllı Robot Süpürge Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları! Roborock S7 Max Ultra Akıllı Robot Süpürge Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları!

Bluetooth kulaklık kullanırken nasıl önlemler alınabilir?
  
Bluetooth kulaklıkları uzun süreler kullanan kullanıcılar için bazı önlemler var. Tabii bluetooth kulaklıkların kullanımı konusunda çok daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ama ilk etapta uzun telefon görüşmeleri yapıyorsanız bunu kullandığın bluetooth kulaklık eşliğinde değil, cep telefonunuzun hoparlörleriyle yapmanızı öneririz. Bu durum müzik veya podcast dinleyen kullanıcılar içinde geçerli. Yalnız en önemlisi henüz gelişimini tamamlamamış bireyler için yani çocuklar için bu tarzda giyilebilir teknoloji ürünlerinde uzak tutmakta fayda olacak. Çünkü çocukların kafatasları normal yetişkin bir bireye göre daha küçük. Bu yüzden radyasyona daha fazla maruz kalırlar.
 
Yukarıda dediğimiz gibi bluetooth kulaklıkların kullanımı çok yaygınlaştı ve bu yaygınlaşma sonucu piyasaya sürülen orijinal olmayan veya orijinale yakın ürünlerin satışı çok fazla arttı. Kablosuz kulaklık satın alırken kullanılan batarya türü, malzeme yapısı gibi faktörlere dikkat etmenizde fayda var. Bu tarzda içeriklerin devamı için takipte kalın.

Merve KİRAZ

Editör: Merve Kiraz