Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, POLYGON adı verilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Söz konusu algoritma 32 potansiyel çok hedefli kanser ilacının sentezlenmesine yardımcı oldu.

Bu gelişme, ilaç keşif sürecinin iyileştirilmesinde yapay zekanın kullanılmasına yönelik umut veriyor. POLYGON adlı yeni platform, birden fazla hedefe sahip molekülleri tanımlama yeteneği ile diğer yapay zeka araçlarından ayrılıyor. Bilim insanlarının üzerine düşündüğü ve önem verdiği bu 'çok hedefli ilaçlar', birden fazla ilacın birlikte kullanıldığı kombine tedavilere göre daha az yan etki göstererek aynı başarıyı elde etme potansiyeline sahip.

Fakat yeni ilaçların bulunması ve geliştirilmesi, özellikle çok hedefli ilaçlar söz konusu olduğunda, uzun yıllar ve milyonlarca dolar gerektirir. POLYGON ise bu süreci hızlandırabilir ve yeni nesil hassas tıbbı başlatmaya yardımcı olabilir.

Şimdiye kadar POLYGON'un test edilmesi için, çeşitli kanserle ilişkili protein çiftlerini hedefleyen yüzlerce aday ilaç üretildi.

Mevsimler arası hızlı geçişler sağlık sorununa yol açıyor Mevsimler arası hızlı geçişler sağlık sorununa yol açıyor

Editör: Sena ERDOĞAN