ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 30 Kasım’da güneşte meydana gelen güçlü patlamanın etkilerinin dünyaya ulaşmak üzere olduğunu duyurdu.

GPS ve Radyo Sinyalleri Hedefte

Uzmanlar, patlamanın ardından "orta seviye" bir jeomanyetik fırtına beklendiğini bildirdi. Yapılan açıklamaya göre bu doğa olayı, teknolojik altyapı üzerinde baskı yaratabilir. Özellikle radyo sinyalleri, elektrik şebekeleri ve navigasyon (GPS) sistemlerinde geçici aksaklıklar ve dalgalanmalar yaşanabileceği belirtiliyor.

Belirsizlik Sürüyor

NOAA, fırtınanın şiddeti konusunda tahminlerde belli ölçüde belirsizlik bulunduğunu vurgulasa da, etkilerin bugünden itibaren hissedilebileceğine işaret etti. Yetkililer, özellikle navigasyon ve iletişim sistemlerine dayalı sektörlerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Sümeyra İÇER