Hiçbir kadın yok ki ocağa koyduğu sütü hayatında en az  bir kere taşırmasın. Küçük görünen ama kadınlar için büyük eziyet olan süt ve beraberindeki sinir taşmasına çözüm olacak önerilerimiz var.

Çiğ sütü tüketmeden veya peynir ve yoğurt gibi ürünlerin yapımına başlamadan önce mikroorganizmalardan arınmasını sağlamak amacıyla ilk olarak kaynatırız. Ancak süt kaynatma işlemi sırasında taşmaması için ocak başında beklemek gerçek bir zaman kaybıdır, sizi diğer işlerinizden alıkoyar. Aşağıda bahsedeceğimiz birkaç yöntemle sütün kaynarken taşmasını kolayca engelleyebilirsiniz.

1. Tencereye tahta kaşık koymak

süt ve kaşık

En çok kullanılan en emniyetli yol olarak bilinir, sadece süt değil kaynadığında taşma riski olan her malzeme için rahatlıkla kullanılabilir. Makarna, haşlanan mercimek vs...
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz. Eh tabii bir süreliğine...

2. Tencerenin ağzına tereyağı sürmek

tencere tereyağı_1280x854

Kaynama noktasına gelen süt partiküllerinin hızlıca tabandan aldığı kuvvetle yukarı yükselmesine engel olmak mümkün değil elbet, kaynama noktasını değiştiremeyeceğimize veya içine bunu yükseltecek bir malzeme koyarak tadını değiştiremeyeceğimize göre, buna en yakın yöntem, tereyağı ile süt taneciklerinin kendinden daha yoğun bir tabaka ile karşılaşarak, taşmaya dünden hazır süt tanelerini durdurmak.
Bu görevi yapmak üzere tereyağını sahneye davet ediyoruz. Tencerenin ağzını sütü koyduktan sonra tereyağı ile yağlıyor ve taşmayı önlemek üzere tereyağını sahneye davet ediyoruz. Ama siz yine sütü ocakta unutup başka bir işle ilgilenmeyin.

3. Tencerenin içine porselen/cam malzeme koymak

En iyi çelik tencere takımları En iyi çelik tencere takımları

süt taşmasın_1280x826

Tencereye sütü ilave ettikten sonra porselen bir bardak, ısıya dayanıklı cam bardak veya süt taşırmaz taşlarından eklemek taşmayı dolaylı yoldan önlemenize yardımcı olacaktır. Nasıl mı?
Süt zerrelerinin yüksek ısıyla fazlaca enerji yüklenmesi sonucu yükselme isteğine porselen taş tepkisiz kalır mı? Adeta size şikayet etmek istercesine ses çıkaracaktır. Oluşan tıkırtılar sizi ocağa yönlendirecek ve böylece taşma riski ortadan kalkacaktır.

Verdiğimiz bu 3 püf nokta bu konuda sizlere çok yardımcı olacak emin olun.

Editör: Merve Kiraz