Erzincan Valisi Mehmet Makas, 13 Mart Erzincan Depremi’nin Yıl Dönümü münasebetiyle bir anma mesajı yayımlamıdı. Vali Makas mesajında şu görüşlere yer verdi.

“Üzerinden 30 yıl geçmiş olsa da acısını hâlâ yüreğimizde hissettiğimiz 13 Mart 1992 Erzincan depreminin yıldönümünde, deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaşananböylesine acıların ne ilimizdene ülkemizdenede dünyanın herhangi bir yerinde bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.

İlimiz aktif deprem kuşağı üzerinde Kuzey Anadolu Fay Sistemi içerisinde 1. derece tehlikeli deprem bölgesinde yer almaktadır. Dolayısıyla deprem afeti bakımından yüksek riskli bir bölgedeyiz. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak yasal, idari ve uygulamaya yönelik karar ve tedbirlerin alınması hususunda devlet ve toplum olarak hepimize büyük görevler düşmektedir.

Depremin ne zaman olacağını bilmemiz veya meydana gelecek bir depremi önlememiz mümkün değildir. Ancak afetlere her zaman hazırlıklı olup, gerekli tedbirleri alarak, afetin yaratacağı zararı en aza indirebiliriz. Deprem öldürmez, bina öldürür gerçeğinden hareketle, öncelikle depreme karşı dayanıklı binaların yapılması son derece önemlidir. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gerekenler konusunda da eğitimler verilerek, tatbikatlar yapılarak halkımızın bilinçlendirilmesi, meydana gelebilecek bir depremde, insanlarımızın bilinçli ve dayanışma içinde hareket etmesi açısındanbüyük önem arz etmektedir.

Ülkemizde afet bilinci, afet eğitimi ve afetlere karşı hazırlıklı olunması amacı ile 2019 ve 2020 yılları ‘Afetlere Hazırlık Yılı’, 2021 yılı ‘Afet Eğitim Yılı” ve 2022 yılı ise  ‘Afet Tatbikat Yılı’ olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde ilimizde 224.535 kişiye, ülkemizin tamamında ise 56 milyon kişiye eğitim verilmiştir.

2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında ilimizdeki 315 okulda, 45.574 öğrencinin ve 3.409 öğretmen ile personelin katılımıyla eş zamanlı Deprem Anı Uygulaması ve Tahliye Tatbikatı gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı içerisindeilimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar, mahalle muhtarları ve apartman sakinleri ile de bu tatbikatları gerçekleştirerek deprem afetine karşı bilinçlendirme çalışmaları sürdürülecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle,13 Mart 1992 tarihinde ilimizde meydana gelen depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet diliyor, bütün vatandaşlarımıza afetlerden uzak, sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum.” Dedi.

Editör: Doğu Gazetesi