Türkiye'nin en popüler erkek - kız bebek isimleri belli oldu. İlk 30 ismi paylaşan TÜİK; "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, seçilen yıl içerisinde doğmuş olan bebeklere en çok verilen ilk 30 isim listelenmektedir. İsimler yıla ve cinsiyete göre değişmektedir." ifadelerini kullandı.

BU YIL ERKEKLERDE ALPARSLAN KIZLARDA ASEL İLK SIRADA

En çok tercih edilen isimlere bakıldığında erkek bebeklerden 8 bin 957'sine Alparslan, 5 bin 538'ine Yusuf, 5 bin 361 tanesine Göktuğ ismi konuldu.

Bu isimleri sırasıyla Ömer Asaf, Miraç, Ömer, Kerem, Eymen ve Metehan takip etti. Kız bebeklere en çok verilen isimler arasında ilk sırayı ise Asel aldı.

Geçen yıl Asel ismi 8 bin 114 bebeğe verildi. Ayrıca 7 bin 614 bebeğe Zeynep, 6 bin 895 bebeğe ise Defne ismi konuldu.

Kız bebeklerde Asel, Zeynep ve Defne isimlerini sırasıyla Zümra, Asya, Elif, Elisa, Lina ve Gökçe takip etti.

Zeynep tahtını Asel'e kaptırdı. Alparslan yerini korudu. İşte 2023'te en çok konulan bebek isimleri...

EN POPÜLER ERKEK BEBEK İSİMLERİ

Zeynep tahtını Asel'e kaptırdı. Alparslan yerini korudu. İşte 2023'te en çok konulan bebek isimleri... - Resim : 2

ASEL İSMİNİN ANLAMI

Asel ismi, genellikle "bal", "şifa veren bal", "huzur", "muhabbet", "sevgi" anlamlarına gelir. Bu isim genellikle kız çocuklarına verilir ve huzurlu, sevgi dolu ve şifa verici bir kişiliği temsil eder.

ALPARSLAN İSMİNİN ANLAMI

Alparslan isminin anlamı birçok kaynakta şu şekilde açıklanmaktadır:

- Yiğit, cesur ve yürekli kimse.

- Büyük Selçuklu Hükümdarı.

- Afyon şehrinin Haydarlı bucağına bağlı yerleşim yeri.

Gabar ve Cudi Dağları 15 günlüğüne özel güvenlik bölgesi olarak ilan edildi Gabar ve Cudi Dağları 15 günlüğüne özel güvenlik bölgesi olarak ilan edildi

- Kastamonu şehrinin merkez ilçesine bağlı bir yerleşim yeri.

20 YILLIK DEĞİŞİM

2017 yılına kadar Türkiye genelinde nüfus kütüklerine kayıtlı isimlere bakıldığında sayısal açıdan en fazla kayıtlı kadın ismi "Fatma, Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep", erkek ismi ise "Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali ve Hüseyin" oldu.

"Zeynep", 2001-2010 döneminde ilk sıraya yükselirken onu, "Elif", "İrem", "Merve" ve "Fatma" izledi.

11 YILLIK ZİRVEDEN İNDİ

Her dönemin en popüler isimleri arasında yer alan "Zeynep", 2011-2022 döneminde de zirvedeki yerini korurken, "Elif" ikinci sırada yer aldı. Bu dönemde yıllara göre değişmekle birlikte en çok tercih edilen kız çocuğu isimleri "Ecrin, Hiranur, Nisanur, Defne, Yağmur, Miray, Ebrar, Zehra ve Azra" oldu.

Küreselleşmenin etkilerini artırdığı, televizyon, internet ve cep telefonunun yaşamın ayrılmaz parçası haline geldiği 2010 sonrasında, "Fatma", "Ayşe", "Emine" ve "Hatice" gibi isimler popülerliğini yitirerek listede arka sıralarda kendilerine yer buldu.

Editör: Saliha Kara