Son on günde üst üste gelen zamlarla benzinin fiyatının 5 liraya yükselmesi, konuyu gündemin birinci sırasına taşıdı.
Dünyanın en pahalı petrolünü kullanan Türkiyede, fiyatın bu denli yüksek olmasının nedeni, vergi yükünün fazla olmasıdır. Resmi açıklamalara göre benzinin fiyatının yüzde 65' ini, ötv. kdv. ile birlikte vergi oluşturuyor.
Enerji ve tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu sektörden elde edilen vergi gelirinin 46 milyar lira civarında olduğunu açıkladı. Fiyat artışında, Dünyada petrol fiyatlarının artmasınında payının olduğunu söyledi.. 
Ancak petrol fiyatlarının yüksek olmasından rahatsız olan çevreler, Benzindeki yüksek vergi oranının aşağı çekilerek ucuzlamanın temin edilebileceğini  ifade ediyor.
Nitekim, T. Esnaf sanatkarlar konfedarasyonu Başkanı Bendevi Palandöken; Artan fiyatların geniş bir çevreyi etkilediğini hatırlatarak, petrol ve ürünlerinden alınan verginin aşağı çekilmesini istedi.
Son günlerde üst üste zamlanan petrol ürünlerinden biride, geniş bir kullanım alanı bulunan Tüpgaz oldu. Erzincan da son zamlardan önce fiyatı 66 lira olan mutfak tüpünün fiyatı 70.50 liraya yükseldi.
Bilineceği üzere; Türkiyede taşımacılık alanında, karayoluyla yapılan yük taşımacılığının etki alanı çok geniş… Taşımacılıktaki fiyat artışı tüm tüketim mallarına yansıyor.. Özellikle gıda maddeleri zamlardan olumsuz etkileniyor. Böylece, fiyat artışları mutfaklara kadar yansımış oluyor.
T. Esnaf ve Sanatkarlar Konfedarasyonu Başkanı Bendevi Palandöke'nin, vergilerden indirim yapılarak petrol ürünlerinin fiyatının düşürülmesi önerisi, kuşkusuz, sebepsiz değildir. Bu sektördeki sıkıntıyı ifade ediyor olmalıdır.
Benzindeki fiyatındaki en büyük payın vergide olması ve verginin aşağı çekilmesi talepleri karşısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı şöyle diyor;
"Sorumlu olan, konuyu yönlendiren, yöneten, Maliye Bakanımızla bunu konuşmakta fayda var."
Sayın Bakan Taner'in bu ifadelerinden, petrol ürünü akaryakıt fiyatlarının aşağı çekilmesine ilişkin olarak, en üst düzeyde görüşmelerin yapılabileceği anlaşılıyor. Umuluyor ki; söz konusu görüşmelerden sıkıntı ve yakınmaları hafifletecek kararlar alınabilsin.