2024 yılı Yerel seçimlerini Erzincan ağırlıklı olarak analiz amacıyla aldım kalemimi. Bir o taraftar bir de diğer taraftan baktım olaya. Ortaya çıkan sonucu birlikte değerlendirelim...

2024 yılı yerel seçimleri, iyisiyle kötüsüyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı seçim takvimi devam ederken Erzincan merkez için ortaya çıkan sonuçlar kimseyi sevindirmeye yetmedi.  Aslında görünen ve ulusal boyutta değerlendirilebilecek bir çok etken var bu oy tablosunun geldiği yerde. Ama yerel anlamda 3 yönden olaya bakmaya çalıştım. 

MHP açısından 2024 Erzincan yerel seçimleri

MHP, hali hazırda 2019 seçimlerini 32 bin 36 oyla tamamlayarak Belediye başkanını seçmiş, Ak parti ile yarışmış ve yaklaşık % 11 lik ezici bir üstünlük sağlamış, fark atmıştı. Bu ortamda salt MHP'lilerin verdiği oy, 2024 yerel seçimlerine Ak Parti ile ittifak halinde girilmesire rağmen 30 bin 217 yi geçemedi. 2019 seçimlerinde tek başına 32 bin oy alan MHP li belediye, 2024 seçimlerine ittifak halinde girmesine rağmen 30 bin 217 oyda kaldı. 

Ak Parti Açısından 2024 Erzincan Yerel Seçimleri

Olayı Ak Parti Erzincan teşkilatı ve gönül verenleri açısından değerlendirirsek 2019 seçimlerinde Ak Parti 24 bin 959 kişinin oyuna sahip olabilmişti. 2019 seçimlerinde elde edilen bu düşük seviye, 2024 seçimlerinde Ak partinin bireysel aday çıkarmaması sebebiyle ölçümlenemedi. Tek ölçülen nokta Mhp ile ittifak yapan Ak Parti'nin 2019 seçimlerinde aldığı oyların toplamı. O da 59 bin 995.

Bağımsız aday açısından yaşananlar

1 dönem Belediye başkanlığı görevi yürütmüştü. Yüksel Çakır Kelkitli idi. Ama daha önce de Kelkitli tabusunu parçalayıp bu koltuğa oturmuştu.  Ak Parti'nin kurucu İl başkanıydı. Ekibiyle birlikteydi. Zor işler yapmıştı. Gene yapacağım düşüncesi vardı. Ancak Ak parti'den aday gösterilmeyince kimilerine göre hırsından, kimilerine göre de şehrin bir değişikliğe ihtiyaç duymasından belediye başkanlığına bağımsız olarak adaylığını koymuştu. "5 bin oyu alsın öpsün başına koysun" naraları altında girdi yarışa pehlivanlar gibi çarpıştı ve kazandı. Kazandı derken belediye başkanlığını değil, halkın gönlünü kazandı.

Bence Yüksel Çakır her ne kadar belediye başkanlığı yarışını kaybettiyse de 2024 seçimlerinde bağımsız bir aday için rekor denebilecek seviyelere ulaştı. O da 21 bin 841 oy. 

2019 seçimlerinde MHP ile AK Parti'nin oy toplamları yaklaşık 60 bin olurken 2024 seçimlerinde MHP ile bağımsız adayın aldığı oy toplamı 52 bin 58 olarak gerçekleşmiştir. Tarihinin en düşük katılımının gözlemlendiği Belediye Başkanlığı yarışı, bıkkınlar, küskünler, yılgıllar, adını ne koyarsanız koyun, seçimde oy kullanmayanlar tarafından belirlenmiştir.  

Şunu söylemek istiyorum. Belediye Başkanı Bekir Aksun 2024 yılında da güven tazelemiştir. Anasının ak sütü gibi helal olsun. Bileğinin hakkıyla bu yarıştan Belediye başkanı ünvanını koruyarak ayrılmıştır Bekir AKSUN. Ancak hem ittifak üyelerinde, hem de Ak parti cephesinde yaşanan kan kaybı, yaşanan oy düşüşleri, küskünlükleri, kırgınlıkları ile bu seçimde yaşananlar, Erzincan'ın geleceğinin bundan sonra daha farklı şekillerde belirleneceğine işaret ediyor.