Bitkilerin hep faydalarından bahsederiz. Sağlığa, cilde, ruha faydalarıyla bilinen bitkilerin aksi etki eden çeşitleri de bulunuyor. Bu bitkiler öyle ki dokunduğunuz anda etki edebiliyor, cildinize zarar verip sizi zehirleyebiliyor.

İşte asla dokunmamanız gereken bitkiler;

MANŞİNEL

M A N Ş İ N E L 1280X720

Zararsız gibi görünen bu bitkiye İspanyollar "küçük ölüm elması” adını veriyor. Bu bitki içeriğinde toksin barındırır ve yenmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yaprakların ve kabuğun sütlü özsuyu, güçlü bir alerjik cilt reaksiyonuna neden olan forbol adı verilen tahriş edici bir kimyasal içerir. Ağaca dokunmak bile cildin su toplamasına neden olabilir.

ISIRGAN OTU

Isirgan Otu 1280X834

Türkiye’de yaygın ve oldukça bilinen bu bitki cilde değdiğinde acı ve karıncalanmaya neden olurken yenildiğinde hiçbir zararı bulunmuyor.

ZEHİRLİ SARMAŞIK

Zehi̇rli̇ Sarmaşik 1280X854

Bu bitki kuruduğunda siyaha dönüşen özsuyuyla temas etmek, kabarcıklarla birlikte canlı, şişmiş bir kızarıklığa neden olur, ancak bazı insanlar bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olabilir.  Semptomlar genellikle birkaç gün sonra azalır.

KIRMIZI ZEHİRLİ ÖKSE OTU

Kirmizi Zehi̇rli̇ Ökse Otu 1280X854

Mühendislik harikası Keşiş Gölü eskiye döndü Mühendislik harikası Keşiş Gölü eskiye döndü

Küçük, kırmızı çiçeklere sahip olan bu bitkiyle temas edildiğinde bölgenin hemen sabun ve suyla yıkanması gerekir. Bitki ile temas mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlara da neden olabilir.

YILAN OTU

Yilan Otu 1280X854

Küçük, beyaz çiçeklere sahip olan bitki zehirli bitkiler arasında yer alır. Temas edildiğinde bölgenin hemen sabun ve suyla yıkanması gerekir.

DEV TAVŞANCIL OTU

Dev Tavşancil Otu 1280X854

Dev yaban otu olarak bilinen bu bitki, temas edildiğinde derinin şiddetli kabarcıklar halinde patladığı fitofotodermatite neden olabilir.

Editör: Sena ERDOĞAN