Dün Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder devlet adamı ve Asker, Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 75.inci yıldönümüydü.
         Her 10. Kasım günü olduğu gibi dünde Atatürk’ü bir kere daha milletce andık. Anma törenlerinde; O’nun hizmetleri, ilkeleri, ileriye dönük görüş ve önerileri dile getirildi. “En büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş medeniyet seviyesine kavuşması için çok çalışması gerektiği yolundaki uyarılarını her 10. Kasım’da tekrarlıyoruz. Atatürk dün bütün yurtta olduğu gibi şehrimizde de düzenlenen törenlerle anlıdı.
         Mustafa Kemal Atatürk sadece türk milletinin deyil, dünyanın hayranlığını kazanmış bir liderdir. Atatürk’ün vefatını takip eden günlerde, dünya basınında yer alan Atatürk ile ilgili ifadeler, O’nun büyüklüğünü pek güzel izah etmektedir. Bunlardan bazılarını sütunumuza alıyoruz.
**
Finlandiya Hupvut Statbaleder Gazetesi :
         “Atatürk fevkalade devlet adamı. Harp sonrası dünya tarihinin en mühim simalarından biridir. Atatürk olmasaydı, Yeni Türkiye olmazdı.”
         Prof. Harbert Mzzing :
         “Kemal Atatür’ün sözleri ve yaptıkları; daha iyi bir cihan istikbaline doğru göz kamaştırıcı bir meşale gibi parlıyor. Öyle bir istikbale doğruki, biz O’nun ufuklarını görmeye bile muktadir değiliz.”
         Franlin D. Roosvelt :
         “Benim teessürüm iki türlüdür. Evvela böyle büyük bir adamın kaybından dolayı, bütün dünya gibi bende müteessirim. İkinci Teessürüm ise, bu büyük adamla tanışma konusundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkan kalmamış olmasıdır.”
         Winston Churchil (İngiltere Başbakanı) :
         “Savaşta Türkiye’yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Ulusu’nu yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için deyil, Avrupa içinde en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O’nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye’nin Ata’sına büyük bir tezahürden başka birşey değildir.”
         John F. Kennedy (ABD Başkanı) :
         “Atatürk adı insana bu yüsyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk ulusu’na ilham veren önderliğini, modern dünyayı anlayışındaki ileri görüşlülüğü ve bir askeri önder olarak kudret ve cesaretini hatırlatmaktadır. Şüphesiz ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu ve o zamandan beri Atatürk’ün ve Türkiye’nin giriştiği derin ve geniş devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha başarı ile belirten bir başka örnek gösterilemez.”
         Kurt Georg Kiesinger (Federal Almanya Başbakanı) :
         “Ben Türk – Alman dostluğunu yakından tanıyan bir neslin çocuğuyum, küçük yaşımda bir adamın kahramanlıklarını, yaptığı hizmetleri, ülkesi için giriştiği özverileri gördüm. Bu adam Mustafa Kemal’di. Bugün daha iyi kavrıyorum ki, o insan büyük bir devlet adamaydı. Büyüktü, çünkü, ölçüyü korumasını her zaman bildi ve eserini tehlikeye sokacak sınırları aşmadı. Yürekliliğin sınırlarınıda çizebilecek kadar anlayışlıydı.”
**
Sanırız bu bir kaç örnek, Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanın takdir ettiği, hayranlık duyduğu büyük bir lider olduğunu göstermeye yetmektedir.
Vefatının 75. Yılında Büyük Önder Atatürk’ü saygıyla ve rahmetle anıyoruz.