Önceki gün Atatürk’ün kurtuluş savaşına hazırlık yıllarında, 1 Temmuz 1919 da Erzincan’a ilk gelişlerinin 94. Yıl dönümüydü.
Yıl dönümü dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk konuldu. Saygı duruşunda bulunuldu. Yayınlanan mesajlarda günün önemi belirtildi.
Vali Abdurrahman Akdemir mesajında şunları ifade etti; “Bu büyük ve anlamlı günde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere özgür ve bağımsız bir ülke bırakan, Türk Vatanının ve milletinin ebedi varlığı ile devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını feda eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere gözlerini kırpmadan asil kanlarını bu topraklara akıtarak sonsuzluğa ulaşan aziz şehitlerimizi şükran, rahmet ve minnetle anıyorum”.
Atatürk hayatı boyunca Erzincan’ı 4 kez ziyaret etmiştir. İlki 1 Temmuz 1919, 2. cisi 30-31 Ağustos 1919, 3. cüsü 29-30 Eylül 1924 dür.
Atatürk Erzincan’a üçüncü gelişlerinde 29 Eylül 1924 de halka hitaben bir konuşma yapmış ve Erzincan için şunları söylemiştir;
“Erzincan en az zamanda layık olduğu ve cumhuriyetin kendisinden beklediği mertebede nur ve feyiz kaynağı olacağına tamamen inanıyorum.”
Mustafa Kemal Paşa, uğradığı her yörede olduğu gibi Erzincan’da da büyük ilgi ile karşılandı. İlin resmi yöneticileri ve halkın ileri gelenleriyle yapılan görüşmelerde, işgal edilmekte olan vatan topraklarının ve milletin kurtarılması için neler yapılabileceği konuşulup tartışıldı. Mustafa Kemal Paşa’nın bu konudaki önerileri benimsendi. Çareler üzerinde görüş birliği sağlandı.
Mustafa Kemal Paşa’nın ziyaret ettiği diğer yörelerde de aynı ilgiyi görmesi ve milletin güvenini kazanması sonucundadır ki, “Milli Mücadelenin” temelleri bu ziyaretlerde atılmıştır. Atatürk’ün önderliğindeki Milli Mücadelede, güçlü bir millet desteğinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Atatürk’ün söz konusu gezisine katılan Mashar Müfit Kansu, Atatürk’ün Erzincan’da ki temaslarını “Atatürk’ün Yurt Gezileri” adlı kitabında şöyle anlatıyor:
 “Atatürk Erzincan’da şehrin ileri gelenleriyle görüşmeler yaptı. Erzincanlılar paşaya büyük inançla bağlanmıştı. “Paşam son damla kanımıza kadar, milletin kurtuluşu için mücadele edeceğiz, diyerek teminat veriyorlardı. Paşa bu durumdan memnundu. O sebeple sabah yola çıkmadan önce şehirde bir gezi yaparak halkla temas etmeyi tercih etti”.