Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 99. Yıldönümündeyiz. O Çanakkale Zaferi ki, dünya tarihinin ender kaydettiği zaferlerden biridir.
         Birinci dünya savaşı sırasında, Çanakkale boğazından geçip, marmaraya girmek ve İstanbul’u işgal etmek isteyen İngiliz ve Fransız kuvvetlerine karşı kazanılan zafer, “Çanakkale geçilmez” ifadesini dünyaya kabul ettirmiştir. Zira, düşman kuvvetleri çok sayıda zırhlı, muhrip ve denizaltılara sahipti. O nedenle boğazı kolayca geçeceklerini sanıyorlardı. Ama öyle olmadı. Beklemedikleri bir direnişle karşılaştılar. Kuvvetlerinin üçte birini kaybeden ortak donanmadan arta kalanlar çareyi kaçmakta buldular. Yıl 1915.
         18 büyük zırhlı, bir çok muhrip ve denizaltı’dan oluşan itilaf devletleri donanması, üç filo halinde, boğaz’a girdi. Düşman filosu 506 topla Türk dabyalarını 6 saat boyunca ateş altında tuttu. Buna karşılık 150 topun savunduğu Türk tabyalarından yapılan atışlarla, İngiliz ve Franzsızlar’ın en çok güvendikleri zırhlılar top mermileri ve mayınlarla batırıldı. Ve büyük kayıplara uğrayan ortak donanma boğaz’ı geçemedi.
         Boğazı denizden geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez amaçlarına ulaşmanın başka bir yolu olarak gördükleri, Gelibolu yarımadasını ele geçirmek girişiminde bulundular. Ve karaya asker çıkardılar. Ne varki, bu girişimde Türk askerlerinin, vatan topraklarının korunması için ölümü hiçe sayan azmi, inancı ve çelikleşmiş iradesi karşısında başarısızlığa mahkum oldu.
         Anafartalarda, Miralay Mustafa Kemal ve tümeninde katıldığı savaşlar, Türk tarihine dünyanın hayranlık duyduğu kahramanlık sayfalarını yazdırdı. 250 bin vatan evladı insan üstü bir güç ve kahramanlık örneği vererek şehit oldu. Düşmanın üstün silah gücüne karşı iman dolu göğsünü siper eden, şehitler ve kahramanlar sayesindedirki, İngiliz, Fransız ve diğer düşman kuvvetleri, Türk topraklarından çekilmek zorunda kaldı.
         İstiklal Marşımızın yazarı büyük şair Mehmet Akif, bu eşi görülmemiş kahramanlıktan almış olduğu ilhamla “Çanakkale Şehitlerine” adlı unutulmaz eseri yazmıştır. Bu büyük kahramanlık olayını, veciz bir şekilde ifade etmiştir.
         Kutsal vatan topraklarının, düşmanlar tarafından istilasını önlemek için, canlarını seve seve veren aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Çanakkale Destanı, yeni nesillerin daima gururla anacağı, güç alacağı bir vatanseverlik ve kahramanlık örneği olarak, zihinlerde kalmaya devam edecektir.
         Büyük şair Mehmet Akif Ersoy, “Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirinde, şehitlere şöyle sesleniyor: