1939 depreminin ağır kayıpları nedeniyle, Erzincan uzun yıllar boyunca “Deprem Şehri” olarak zihinlere yerleşti. Sanki deprem Erzincan’a mahsus bir olaydı. Türkiye genelindeki kamuoyunda böylesine bir kanaat oluşmuştu.
Erzincan; bu yüzden ekonomik, sosyal ve kültürel alandaki gelişme sürecinde, büyük zarar görmüştür. Yapılacak girişimler “Deprem ihtimali” engeline takılmıştır. Yatırımcılar aynı sebeple, yatırıma istekli olmamıştır.
Son yılarda Türkiye’nin başka yörelerinde meydana gelen ağır hasarlı ve özelikle çok geniş bir alanı etkililiyen “Marmara Depremi” olaya bakış açısını değiştirmiştir. Türkiye’nin hemen her yöresinin deprem riski ile karşı karşıya bulunduğu söylenir olmuştur. Denilebilirki bu sayede, Erzincan deprem olayında tek riskli yöre gibi görülmekten kurtulmuştur.
Ne varki; ülkemizin şurasında, burasında meydana gelen depremler ve depreme ilişkin olarak konunun uzmanlarının yaptıkları açıklamalarda yine Erzincan’ın adı geçiyor. Basında yer alan deprem raporlarına göre, Erzincan Türkiye’de deprem bakımından en riskli yöre olarak birinci sırada gösteriliyor. Ve o nedenle uzmanlar, Erzincan’ın 8 büyüklüğündeki bir depreme göre yapılaşmasının gerektiğini ifade ediliyor, deprem aralığı 10 ila 55 yıl olarak veriliyor.
13 Mart 1992 Erzincan depremini takip eden günlerde, Japon, Alman, Rus bilim adamları Erzincan’a geldi. Depremle ilgili araştırmalar yaptı. Edinilen bilgileri düzenledikleri toplantılarda katılımcılarla paylaştı. Benimde izlediğim bu toplantılarda, Erzincan’da 20 yılda bir orta hasarlı, 50 yılda bir ağır hasarlı depremlerin olabileceği ifade edilmişti. Yazımıza konu ettiğimiz son deprem araştırma raporunda, belirtilen 10 ila 55 yıl tahmini, 1992 depremi sonrasında yapılan araştırmalardaki tahminlere çok yakın olduğu görülüyor.
Fay hattındaki hareketlilikle ilgili tahminleri yapılırken, Erzincan deprem riski açısından ilk sırada gösterilmesine ragmen, bu durum Erzincan insanını ve Erzincanla ilgilenenleri korkutmuyor. Zira Erzincan şehri geçirdiği deprem felaketlerinden sonra, artık depreme dayanıklı yapılanmaya başladı. Öyleki, deprem uzmanlarına göre Erzincan depreme dayanıklılık bakımından örnek il olarak gösteriliyor.
Bu görüşe itibar ediliyor olmalıki Erzincan’a üretime dönük yatırımlar yapılıyor. Yatırımcılar artık Erzincan’a yatırım yapmaktan korkmuyor. Deprem riski artık gelişmeye engel olmuyor. Nitekim sözünü ettiğmiz gelişmelerin örneklerini başta iletişim ve ulaşım alanı olmak üzere; doğa sporları sanayi ve çeşitli sektörlerde, son yıllarda hız kazanan yatırım ve hizmet sektörlerinde görüp izlemekteyiz.
Sırası gelmişken; Valilikçe hazırlanan ve basın yayın yoluyla geniş kitlelere duyurulan, ilin tanıtımı ve gelişmesiyle ilgili yayınlarında, Erzincan’a ilginin artmasında payının bulunduğunu ifade etmek isteriz.