“İyi Bir Yönetici Nasıl Olmalı” konulu seminerin konuşmacısı ise Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Özen oldu. Milli Eğitim Müdürü Özen, öğrencilere kendi öz geçmiş’inden bahsederek yöneticilik görevine geldiği noktayı anlatarak konuşmasına başladı.
Özen; ““Biliyorsunuz “ş” müşareket ekidir, eskilerin söylediği gibi. Ortaklaşma ekidir. Birlikte yapılan işleri anlatır. Birlikte ve ortaklaşa yapılır. Yöneticilik kavramı aslında budur. Yani ortaklaşa bir yeri yönetmek. Bunu en ince noktadan en uzun noktaya kadar götürebilirsiniz. Bakış açımı özetlemek anlamında bir tek kelimeyle bunu nasıl vurgularım diye düşündüğümde, yönetişim kavramı benim yöneticilik anlayışımın özünü oluşturuyor. Ben yönetişimden yanayım. Bunu sınıfta da böyle yapabilirsiniz, okulda da yapabilirsiniz, evde de yapabilirsiniz. Yönetişim, ortaklaşma ve hayatın içinde bu kavram hep var. Ama şunun için sizlere önce şundan bahsetmeliyim.
Hedef kavramını önümüze almak zorundayız. Geçen sene buraya ilk ziyaretim olmuştu ve müdür beyle sınıfları gezerken alt kat 9. sınıflar ikinci kat 10’lar, üçüncü katlar 11’ler, dördüncü kat 12’ler bu şekildeydi bu senede yani geçen seneki gibi böyle devam ediyor. Alttan buraya kadar sorguladığım neden buradasınız? Neden ve niye Fen Lisesi’ndesiniz? Sorguladığım buydu. Bunu hemen bir kenarda tutarak bir parantez açıyorum. Burdur Türkiye’de Üniversite sınavlarında başarının pik yaptığı ve tavan yaptığı illerden birisidir. Yıllardır peş peşe birincilikler almıştır.
Burdur modeli diye bir model düşünülmüştür. Arkasından Yalova modeli gelmektedir. Buralarda başarı çok yüksek. Neden yüksekliği araştırılmıştır. İşte bende Kütahya’da görev yaptığım zaman Burdur’u incelemek üzere bir grup oluşturmuştuk. Sorguladık ve sebeplerine baktık. Bugün Erzincan’da sizin başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok. Çünkü Burdur’da başarıyı sağlayan sebeplerin hepsi burada da var. Ama benim asıl söylemek isteğim öğrencilere siz insanlara bir hedef koyuyorsunuz. Bir öğrencinin önüne hemen bir hedef koyuyorlar nedir bu hedef sen fen lisesine gideceksin öğrencinin böyle bir isteği amacı var mıdır o önemli değil illa sen fen lisesine gideceksin. Öğrenci böyle mi istiyor? Ama öğrenciye hep söylerler, sen fen lisesine gideceksin. Hani şöyle bir söz var. Kirpi yavrusunu pamuğum diye okşarmış. Sınavlarda velilerin gözünde öğrenciler Türkiye birincisidir. Anne baba duygusu da zaten bunu gerektirir. Burdur öğrencilere işte böyle bir hedef koymuş. Verdiği hedef sınav sonuç ise üniversite kazanma oranları çok yüksek, SBS kazanma oranları çok yüksek ama üniversiteye başladıktan sonra üniversiteyi bitirme oranı dip yapmış. Herkes mutsuz. Ya ikinci sene tekrar sınava girme ihtiyacı hissetmiş ya da başarıyla doğru orantılı olmayan bir bitiriş söz konusudur” dedi.   
Editör: Doğu Gazetesi