1995 yılından buyana Erzincan’ın gündeminde olan “Ergan Dağı Projesi” nin gerçekleşmesi için çalışmalar devam ediyor. Hatırlanacağı gibi, proje zamanın Erzincan valisi rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun yoğun ilgisi, katkısı ile canlılık kazanmıştır.
Yapılan araştırmalar neticesinde, Ergan dağının yüksek kapasiteye sahip özelliklerinin fazla olması dolayısıyla, yapılması düşünülen projenin, uluslararası olması gerektiğine karar verildi. İsviçre’li BGTM firması seçilerek, proje başlatıldı. Projenin sadece kış sporları değil, bütün yıl boyunca turizm, kültür ve spor alanında yapılacak çeşitli etkinlikleri amaç alması istendi.
Aradan geçen süre içerisinde projede yer alan tesisler, ilgili Bakanlıkların, bakanların, milletvekilleriyle, valilerin, belediye yönetimlerinin yoğun gayreti ile birer, birer gerçekleşmeye başladı.. Örneğin Ergan dağına elektrik ulaşım sağlandı, elektrik enerjisi götürüldü, en önemlisi kapalı Gondol tipi ve telesiyejden oluşan taşıyıcı sistem gerçekleştirildi, günü birlik konaklama için bina yapıldı. Dolayısıyla Ergan dağı kayak tesisleri, üç – dört haftadan buyana hizmete sunulmuş oldu. Ve büyük ölçüde ilgi gördüğü gözlendi. Kayak yapan, yada tatil gününü Ergan’da değerlendirmek istiyenler, bölgeyi dolduruyor.
Ergan’da ilk resmi organizasyon 22 – 24 Şubat tarihlerinde, yapılacak olan “Uluslararası dağ kayağı yarışması” ile gerçekleşecek. Öğrenildiğine göre yarışmaya yerli ve yabancı 60 – 70 kadar sporcu katılacak. Ayrıca Dünya Dağ Kayağı Federasyonundan katılımlar olacağı belirtiliyor.
Sözünü ettiğimiz organizasyonun, Erzincan’da yapılacak olmasında; Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ve Erzincan Valiliğininin katkısı yanında, Türkiye Kayakçılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ile EDKİK Başkanı Yılmaz Ünal’ın önemli payının olduğunu söylemeliyiz.
Kuşkusuz; Ergan Dağında yapılacak olan yarışma Ergan’ın uluslararası boyutta tanıtılmasına katkısı olacaktır.
Umuluyor ki; Ergan Dağı Porojesi tamamlandığında; Uluslararası yada Türkiye çapında düzenlenecek etkinliklere ev sahipliği yapacak, Erzincan’a çok yönlü yarar sağlayacaktır.
İleride yapılması düşünülen “Doğu Anadolu kış olimpiyatları organizasyonunda Erzincan Ergan Dağı tesisleride yer alabilecektir. Zira İstanbul Ticaret Odasının uzmanlara hazırlattığı “Doğu Anadolu Kış Olimpiyatları” adlı kitapta, Ergan Dağı Projesi için şöyle deniliyor:
“Erzincan Ergan Dağı için hazırlanan proje kapsamında dünya üzerinde uydudan alınan fotoğraflardan yapılan inceleme sonucu pist imkanları itibariyle dünyadaki en iyi üç dört yerden biri olduğu ifade edilmektedir.
Ergan projesi havaalanına, otogara ve demiryollarına 15 dakika olan mesafesi ve sahip olduğu diğer alternatif doğa sporu imkanlarını (Su kayağı, Rafting, Parapant, Dağcılık) hem bünyesinde bulundurulması hemde bunların birbirlerine mesafelerinin 15 dakika içinde olma özelliği ile dünyada eşi olmayan bir doğa sporları cennetidir.
Erzincan Ergan konaklama tesisi 1350 metre, en yüksek tepesi 3290 metredir. Yani kot farkı 1940 metre ile tüm kayak pistlerinin lideri konumundadır. Bu yönü ile de bütün dünya kayak severlerinin cazibe merkezi olacaktır.”
Dileriz; bu beklentiler kısa sürede gerçekleşir.