Düzenlenen programa, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür yardımcısı Naci Gün, Tarımsal kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Müdürü Metin Bektaş, Akyazı Belediye Başkanı Yasin Beydili, Esnaf ve Sanatkârlar odası Başkanı Bedir Limon, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Doğan, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, üyeler ve üreticiler katıldı

Program saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık zirvesi 1. Programın açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz yaptı. Yılmaz düzenlen program ile ilgili olarak, birincisi olan zirvenin tarım ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileriyle istişarede bulunulacağını, beklentilerin dinleneceğini, sorunlar tespit edilip, şartlar görüşülerek tarım ve hayvancılık alanında ilerisi için daha sağlam adımlar atılacağını söyledi. Bu kapsam da tarım ve hayvancılık il müdürlüğü olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirten Yılmaz, diğer kurumlarla iletişim halinde Erzincan’ın kalkınması için en iyi hizmeti vereceklerini ifade etti.
 
Sırrı Yılmaz’ın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan’da tarım arazileri açısından bir sorun olmadığını ancak bu tarım arazilerinin yeterince değerlendirilmediğini, bu nedenle çiftçileri yetiştirerek, onlara önderlik ederek Erzincan’ın tarımda lider bir il olabileceğini söyledi

Konuşmasında, Erzincan’ın görünmeyen yönlerinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Sayın Valimiz bunların gün yüzüne çıkarılması, mevcut potansiyellerinin değerlendirilmesinin önemine değinerek; “Diğer illerde tarım alanında gerçekleştirilen projeleri araştırarak değerlendirmede bulunduk ve bunları ilimizde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca tarım ve hayvancılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının çok güzel çalışmaları var, tarımın gelişmesine önderlik ediyorlar. İstiyoruz ki, tarımda ve turizmde Erzincan Türkiye’ye örnek olsun, turizmde örnek olsun. Diğer illerden bir farkımız yok. Geçen haftaki EMİTT fuarı süresince stantta bulundum ve çalışmalarımızın semeresini aldık. Bu fuarda ilimize iki tane ödül geldi. Bunlar, Dostluk Ödülü ve En İyi Çıkış Yapan Kayak Merkezi ödülü. Bu ödüller özverili çalışmaların sonucudur. Tarım ve hayvancılıkta da aynı başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. 2015 yılını tarım yılı ilan ederek, tarımı canlandıralım. Biz ümitli olmak ve çiftçilerimizi çok iyi eğitmek zorundayız. AB’ye girmenin yolu da buradan geçiyor. Her kesimin bilinçli hareket etmesi gerekiyor” dedi.
 
Zirvede konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Hüsnü Aldemir ise konuşmasında Erzincan’da tüm kamu kurum ve kuruluşlarının Erzincan’ın gelişmesi için katkıda bulunduğunu ifade ederek kendilerinin de bu konuda çalışma yaptıklarını, ilgili kurumlarla işbirliği yaparak taşlık durumda olan arazilerin tarım arazisine dönüştürmek üzere çalışma başlattıklarını ifade etti.

Zirvenin ilk oturumunda yapılan konuşmaların ardından Kemah’ın Kömür köyü ilçesinde yapılması planlanan Sanayi Odaklı Organik Meyve Projesi ile ilgili sunum yapıldı. Sunumda toplam 1420 dekar alanda 250 arazi sahibi ile anlaşılarak organik meyve bahçesi tesis edileceği belirtildi.
Editör: Doğu Gazetesi