2711 m. rakımlı Kurtlutepe'nin güney eteğinde Cengerli Yaylası sahasında Akademinin ilk toplantısı ve akademisyenlerin "ekoloji, insan ve toplum" konusu etrafında düşüncelerini dile getirdikleri etkinlik gün boyu devam etti.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve ülke dışından gelen 30 civarındaki bilim adamının katılımıyla gerçekleşen etkinlik daha geniş zamanlı ve geniş katılımlı bir süreç olarak  önümüzdeki yıllar içinde devam edecek. 2018 yılı etkinliğinin tarihi ve konumu önümüzdeki zamanlar içerisinde paylaşılacak.


Projeyi organize eden Tarihçi Yazar Tahir Erdoğan Şahin, yapılan etkinlik hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Üçler Vadisi Projesi ( ÜVAP ); belirlenen bir sahanın (Kurtlutepe - Gülen Havzası) doğal yapısının ve toplumsal, geleneksel, tarihsel dokusunun korunması temelinde yürütülebilir yöresel bir kırsal kalkınma modelini içermektedir.
Koruma ve kalkınma çerçevesinde değerlendirildiğinde, proje bütününü oluşturan unsurların her biri; güncelleşmiş anlayış, bilgi ve tekniklerle anlaşılabilir, ilgili tarafların kendi konumlarına uygun bir biçimde katılımda bulunabilecekleri nitelikleri içermektedirler. Bu boyutuyla ele alındığında;
Belirlenmiş bir alanın ilgili doğal çevresiyle birlikte ekolojik konumunun tespiti, bu tespit ve analizlere dayalı bir dizi koruma ve üretme süreçlerinin yürütülmesi XXI. yüzyılın bilinçli tüm toplumsal gelişme etkinliklerinde olduğu gibi kaçınılmaz ve gereklidir.
Kurtlutepe çevresi ve Gülen Havzası, Anadolu’nun genelde sahip olduğu zengin tarihsel doku içerisinde kendine özgü kadim geçmişi, uygarlığımıza katkıda bulunan geçmiş yapıların arkeolojik boyutuyla gizemini hâlâ koruyan verileri barındırmaktadır. Günümüz insanlarının yakın ve uzak geçmişi de buna dahil edildiğinde, evrensel ve yerel bir mirasın açıklığa kavuşturulup tanıtılması yalnızca kendi içinde değil, genel kamu oyunda da yankı oluşturacak bir kapının aralanması anlamına gelmektedir.
KURTLUTEPE YAYLA AKADEMİSİ
Munzuların kuzey doğu silsilesi paralelinde bulunan Kurtlutepe Dağı (2711 m) eteklerinde Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı bazı köylerin yaylaları yer almaktadır. Cengerli Yaylası geleneksel şölenleri dışında bu yıldan itibaren yeni ve özgün bir etkinliğin yapıldığı mekân olmuştur..
Önümüzdeki yıllarda Haziran- Temmuz ayları içerisinde belirlenecek bir tarihte yine Üçler Vadisi adı altında daha kapsamlı bir projenin parçası olan “yayla akademisi” etkinliği, doğa-tarih gezileriyle, çevre düzenlemesi ve kısmi restorasyon çalışmalarıyla devam ettirilecektir. Bu proje bir anlamda dağların, doğa-tarih duyarlılığı olan entelektüellerle buluşması anlamına gelecektir. Katılımcılar, orman örtüsüyle muhteşem bir güzelliğe sahip bu mekanda yeniden inşa edilen geleneksel yayla evlerinde ya da çadırlarda kalacaklar, yörenin geleneksel lezzetleriyle tanışacaklardır. Daha yaşanılabilir bir yeryüzü tasarlamak adına bu güler yüzlü projenin “yayla akademisi” etkinliği bu yıldan itibaren her yıl kendini çok daha derinleştirerek yürümesi arzu edilmektedir.

Katılımcılara, köyden organizasyonda bulunan ve fedakârlıklarını esirgemeyen herkese teşekkür ederiz. Etkinlik etrafında ifade edilenler ve yansımaları ileriki bir tarihte kitaplaştırılacaktır.”

Editör: Doğu Gazetesi