Törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi, sahip çıkıldığı takdirde bu tesisin daha iyi konuma geleceğine vurgu yaparak şunları söyledi; “Özellikle bu tesisin açılmasında emekleri olan yönetim kurulumuza Erzincan valiliğimize teşekkür ediyorum. Dünyada arıcılıkta TÜİK 2016 verilerine göre ülkemizde arıcılık yapan 84 Bin 47, Erzincan’da ise Bin 401 tane arı üreticimiz mevcut. Dünyada yaklaşık 83.4 Milyon koloni varlığından 51 Milyon ton bal üretilmiş, Türkiye’de 7.9 Milyon koloni varlığından 105.7 Bin ton bal üretimi ile dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktayız. Erzincan ilimize kayıtlı 91 Bin 486 kovandan 1451 ton bal üretilmiş ve ilimizin kovan başı bal üretimi 16 kovan olmuştur. Bu tesisimizde üretilecek olan malzemeler üreticilerimize uygun fiyatlarla arz edilecektir. Yapmış olduğumuz tesis günlük olarak bir ton petek, bir ton kek üretecek. Hijyene önem verilerek, sağlıklı ürün, sağlıklı arı, sağlıklı petek projesi ile yola çıktık. Üreticilerimiz bu tesise sahip çıkarlarsa daha iyi konuma geleceğiz.”

Açılış törenine katılan Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya Şahin ise doğal bal üretimini bütün ülke genelinde yaymak için birçok çalışma yaptıklarını söyledi.

Ziya Şahin kısa açıklamasında; “Arıcılık doğada ve kırsalda yapılan çevreye zarar değil katkı veren bir üretim faaliyetidir. Bu faaliyetin bu yönüyle ele alınması bizler için önemlidir. Bal hiç işlem göremeden sofraya gelen bir üründür. Dolayısıyla biz balı doğal haliyle tüketicilerimizin sofrasına arz etmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Muma geldiğimiz zaman, bal kadar mum da bizim için önemlidir. Gıda kodeksinde bal ile birlikte mumun da temel alınmasını istiyoruz. Çünkü mum balın kabıdır. Mumu da bal gibi doğal şartlarda üretmemiz gerekiyor. Bu nedenle biz Türkiye Arıcılar Birliği olarak, illerimizde gerek kek fabrikalarında gerekse mum fabrikalarının oluşturulmasını çok önemsiyoruz. Doğal bal üretmek amacıyla önemsiyoruz. Doğal bal üretmenin ilk yolu mum ve petekten geçiyor. Bu fabrikamızın üreticilerimize hayırlı olmasını dikliyorum. Fabrikanın yapılmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Naci Gün, Türkiye’nin arıcılıkta Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, Türkiye’de 7 milyon arı kovanı ve yıllık 103 bin tonluk bal üretiminin yapıldığına dikkat çekti.

Naci Gün konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Arıcılık sektörü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son derece büyük bir öneme ve potansiyele sahiptir. Öyle ki ülkemiz dünya genelinde bakıldığında 7 milyon arı kovanı ve yıllık 103 bin tonluk bal üretimiyle Çin'den sonra 2. Sırada yer almaktayız. Bu noktaya gelmemizde başta arıcılarımız olmak üzere tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.

Arıcılık, bitkisel üretime olan katkısı ve insan sağlığındaki önemi nedeni ile de Türkiye'nin en yaygın ve geleneksel hayvansal etkinliklerinden biridir. Türkiye coğrafi konumu ve ekolojisi ile özellikle nisan ve eylül ayları arasında ancılık faaliyetleri için ideal bir ülke konumundadır. Ülkenin her mevsime uygun zengin ancılık alanlarının olması, özellikle turunçgil alanlarının, kültür bitkilerinin çeşitliliğine ve dağlık bölgelerdeki doğal fioral kaynaklara sahip olması nedeniyle pek çok arı yetiştiricisi kolonilerini kışlatmak, geliştirmek ve üretim yapmak amacıyla yoğun gezginci ancılık faaliyeti göstermektedir.

Erzincan'a baktığımızda da arıcılık için son derece ideal bir il olduğu açıkça görünmektedir. İklim ve bitki örtüsüne bakıldığında ilimizde arıcılığın gelişmesi için şartlar son derece uygundur. 2016 yılı verilerine göre 95 bin koloni varlığı ve 1450 tonluk bal üretimiyle Erzincan önemli bir potansiyele sahiptir. Buradaki amacımız gerek koloni varlığı gerekse bal üretimi açısından ülke genelinde ilk 10 içerisinde kendimize bir yer bulmak olmalıdır. öte yandan unutulmamalıdır ki, tarımda üretmek kadar, ürettiğini pazarlayabilmek, rekabet gücüne sahip olmak büyük bir önem taşımaktadır.

Bu tesis ilimizdeki arıcıların bal mumu ve arı keki ihtiyacını karşılamada bir alternatif oluşturacaktır. Bu tesisin ilimiz arıcılarına kazandırılmasında öncülük eden Erzincan Valimiz Sayın Ali Arslantaş'a hürmetlerimizi sunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bal mumu ve an keki üretim tesisimizin ilimize ve arıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, gençliğinde arıcılık yaptığını ve bu mesleğe 40 yılını verdiğini söyledi. Açılışı yapılan tesise sahip çıkılması gerektiğine dikkat çeken Başsoy, üreticilerin dışarıdan ürün alması halinde bu tesise kilit vurulabileceğine vurgu yaptı.

Başkan Başsoy konuşmasında; “Ben yaklaşık 40 yıl arıcılık yaptım. Yani baba mesleği diyebilirim. En son 2008 yılında Ak Parti merkez ilçe başkanı olduğumda arıcılı bıraktım, kendimi ilimize ülkemize hizmet için adadık. Kurulan tesisin önemini biliyorum. Türkiye’de iki dışında üretim yapan tesis bulunmuyor. Arıcılık çok zevkli bir meslek. Çiftçinin garantörüdür bu meslek. Eskiden arıcılık gelişmemişti. Teknik arcılığın ortaya çıkması ile beraber biraz mertlik bozuldu. Bunu da burada ifade etmek isterim. Eskiden kazanlarla bal sağılırdı. Bir köyde 20, 30 arı vardı. Ama şu an Türkiye’de arıcılık o kadar gelişti ki milyonlarca arı kovanı bunlar akla ziyan şeyler. Eskiden bunlardan hiç biri yoktu. Tabi her şeyin ayrıntısına gittikçe dokunuluyor. Arcılığın genleri ile oynanmaya başladı. Bu gün burada hizmete girecek olan tesis çok önem arz ediyor. Arıcılığın olmazsa olmazlarından bir tanesidir bu tesis. Biz ne zaman genlerine dokunmaya başladık düzen bozuldu. Arı olmazsa dünyada meyve ve sebze üretimi de olmaz. Ve insanlar aç kalır bu nedenle arıcılık çok önemli bir meslek. Erzincan’ımızda çok ileri düzeyde arıcılık yapılıyor. Burada kurulacak tesislerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önemli olan tesisin kurulması değil önemli olan bu tesis yaşatmak. Bu tesis çalışmaya başladığı zaman burayı besleyecek, koruyacak yaşatacak olan sizlersiniz. Yarın gider başka yerde petek almaya kalkarsanız biz buraya kilidi vurmak zorunda kalacağız. Diğer peteklerde kanserojen madde var. Bunları arıya verirseniz balkın kalitesi düşer. Ama burada kaliteli bir petek üretimi olacak. Ürünlerinizi buradan almanız gerekiyor. Bu tesislerin ilimize, arıcılara, bal üreticilerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, cazibe merkezleri kapsamında Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nin çok daha verimli hale geldiğini söyledi. Organize Sanayi Bölgesi’nin çalışan, üreten, istihdam sağlayan bir bölge haline geldiğine dikkat çeken Vali Arslantaş, “Bunları görünce bizim ağzımız tatlanıyor” ifadelerini kullandı.

Vali Arslantaş Erzincan’da arıcılık alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler vererek, gelecek dönemlerde yapılması planlanan projelerin olduğunu söyledi.

Vali Arslantaş açıklamasında şunları söyledi; “Bal diyerek ağız tatlanmıyor. Ancak çalışarak, üreterek istihdam sağlandığı zaman bunarı görünce bizim ağzımız tatlanıyor. Son zamanlarda organize sanayi bölgesine gelmekten büyük keyif alıyorum. Buraya gelirken sizlerde gördünüz yollar yapıldı. Bu yollar sayın başbakanımızın talimatları ile geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Cazibe merkezi iller kapsamında da fabrikalarımızı da istihdamın sağlandığı, hakikaten cazibe merkezi olan bir bölgeye kavuşacağız. Geçtiğimiz Şubat ayında kıymetli başkanım ve üreticiler bizi ziyaret etti. Arıcıların sorunlarını konuşurken kek ve petek konusunda sıkıntılarının olduğunu söylediler. Bizde üreticiye kar bırakacak bir işin olduğunu öğrenince biz gözümüzü kapadık, kaç liraya olursa olsun bu tesisler için makineyi alalım arıcılarımıza teslim edelim dedik. Bunun yanında Erzincan’da arıcılığı geliştirmek için Refahiye, Kemah, Üzümlü ve Tercan ilçelerinde toplam 2430 dekar alan üzerinde 10 adet bal ormanı kurduk. Yine ilimizde son 4 yıl içerisinde ORKÖY fenni aracılık alanında 22 köyde 91 haneye, 2 Bin 730 adet arılı kovan için toplam bir Milyon 180 Bin TL’lik ORKÖY kredisi kullandık. Bu yıl yaptığımız çalışmalarla da 4 yılı katlayacak planlamalarımız var. Bir sonraki aşamamız ise arıcılık alanında ki standartları belirleyeceğiz. Bu standartlara uymayan hiç kimseyi ilimize sokmayacağız.”

Yapılan konuşmaların ardından tesisin açılışı Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır’ın yapmış olduğu dua ile yapıldı. Tesisi inceleyen vali Arslantaş ve beraberindekiler, bu tesisin Erzincan için önemli bir kazanım olduğunu dile getirdiler.

Editör: Doğu Gazetesi