Başbağlar Katliamı, 5 Temmuz 1993’te Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 100 PKK mensubu tarafından gerçekleştirildi. Örgüt akşam üzeri köye gelerek ezanın okunduğu vakitte camiye girdi. Cemaati zorla dışarıya çıkartan PKK mensupları, direnişi önlemek için sadece konuşma yapacağız dedi. Örgüt 1 buçuk saat propaganda yaptıktan sonra 29 erkeği kurşuna dizip arkasından köyü ateşe verdi. Ateşe verilen evlerde 1’i kadın 4 kişi yanarak can verdi.
           Katliamın gerçekleştiği yere ilk ulaşan dönemin TRT Erzincan temsilcisi gazeteci ve yazar Halil İbrahim Özdemir, 5 Temmuzda yaşanan dramı anlattı. Zamanın Erzincan valisi Recep Yazıcıoğluyla beraber helikopterle olay yerine gittiklerini belirten Özdemir:  “Köye ulaştığımızda yoğun bir duman vardı. Evler, camiler ve okul yanıyordu. Şu an anıtın olduğu yerde bir çok köylünün cansız bedeninin yerde yattığını gördük.” dedi. Kemaliye Başsavcısının arada baraj yolu olduğu için olay yerine geç ulaştıklarını ve jandarma birliklerinin her yeri kuşattığını belirten Özdemir: “ Köyün içinde yürümeye başladım. Kadınlar ağlıyordu. Kapının önünde oturan yaşlı bir kadının fotoğrafını çekmek istedim fakat kadın ‘Ne olur benim fotoğrafımı çekme. Bana Ahmet’imi, Mehmet’imi getir onlarla beraber çekilelim.’ dedi. Sadece bir kare fotoğrafını çekebildim. Beraberce ağlamaya başladık. Arkamı döndüğümde Vali Recep Yazıcıoğlu da arkamda yere çökmüş ağlıyordu. Yanan hayvanların et kokuları burnumuza geliyordu. Arasıra evlerdeki tüplerin patlama sesleri aklımıza yeni saldırı düşüncelerini getiriyordu.” dedi. Durumu telefonla TRT’ye bildirmek için aşağı Mutlu köyüne yürüyen gazeteci, telefon kablolarının kesik olduğunu farketti. 
          Geri döndüklerinde tüm gazetecilerin havaalanında kendilerini beklediklerini söyleyen Halil İbrahim Özdemir: “Başbağlar olayı Türkiye üzerine oynanan büyük bir oyunun küçük bir parçasıydı. Erzincanı da karıştırmak istediler fakat zamanın Erzincan valisi Recep Yazıcıoğlu’nun sağduyusu ve akıllıca hareket etmesi oyunun amacına ulaşmasına engel oldu.” diyerek sözlerini noktaladı. 
Editör: Doğu Gazetesi