Türkiye Kamu-Sen Erzincan İl Temsilcisi Kemal Kütük basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “657 sayılı Kanunun 4. maddesinin C fıkrası uyarınca çalıştırılan geçici personelin 4/B’li sözleşmeli statüye geçirilmesine ilişkin Karar, 30 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak Karar, geçici personelin sözleşmeli statüye alınmasından çok, sözleşmeli statü içerisinde mali ve özlük hakları farklı bir istihdam modeli getirmektedir.  

Kararda, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’a ek 9. madde eklenerek 4/C’li iken 4/B’li sözleşmeli statüye geçecek personelin, bu madde hükümleri çerçevesinde çalıştırılması öngörülmektedir. Dolayısıyla 4/B’ye geçen personelin doğrudan ve tüm hakları ile sözleşmeli personel olmasının önüne geçilmiştir. Buna göre 4/C’den sözleşmeli statüye geçecek personel kendi içinde ayrı bir istihdam modeli olarak bırakılmış, 4/B’li statü içinde eritilmemiştir. 

Ayrıca Karar’da söz konusu personelin yıllık izinlerine ilişkin düzenleme de eskiden olduğu gibi her ay için 2 gün olacak şekilde düzenlenmiş ve söz konusu personelin haklarında herhangi bir iyileştirmeye de gidilmemiştir.  

Mazeret izinleri konusunda ise Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’da yer alan hükümlerin geçerli olacağı ifade edilmiş, var olan hususlar hükme bağlanmış olmaktadır.

Mali olarak; 4/B kadrosuna geçen personelin ele geçecek maaşlarda hayal kırıklığı olmuş, beklentileri karşılamamıştır. Daha önce 2400 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar (260 TL brüt) ek ödeme verilen personele en yüksek devlet memuru aylığının %20’si kadar (206 TL) ek ödeme verilmesi öngörülmüştür. Önceki düzenlemede 260 TL olan ek ödeme sosyal güvenlik primi ve gelir vergisine tabi olduğundan ele geçecek ek ödeme miktarında bir kayıp söz konusu olmayacaktır.  

4/C’li personelin 4/B’li sözleşmeli statüye geçirilmesi sürecinde dile getirdiğimiz meslek sahibi personelin diplomalarına uygun pozisyonlara atanması ve bu yolla kalifiye insan kaynağımızın verimli kullanılması konusu dikkate alınmamıştır.

Karara göre üniversite mezunları “idari büro görevlisi', diğer personel ise “idari destek görevlisi' pozisyonlarına atanacaklardır. Bu personel mevcut durumda yaptıkları işleri aynı şekilde yapmaya devam edecek, yaptıkları işlerde herhangi bir değişikliğe de gidilmeyecektir.

Söz konusu personel emekli olmaya hak kazandıktan sonra çalışamayacak, doğrudan emekliye sevk edilecektir.

Hal böyle olunca 4/C’li personelin 4/B’li sözleşmeli statüye geçirilmesi konusu yalnızca kâğıt üzerinde kalan bir uygulama olmuş, Karar, söz konusu personel açısından bir yenilik getirmemiştir.   

4/C bitti derken daha büyük bir mağduriyet ortaya çıkmıştır'. “4/C’li personelin 4-B’li statüye geçişini sağlayan Karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ancak içeriğine bakıldığında yıllardır bitsin dediğimiz bu ayıp daha da içinden çıkılmaz bir hal almış, yıllarca atıl vaziyette tutulmuş, unvanları, meslekleri, diplomaları yok sayılarak kenarda tutulan, düşük maaşa mahkûm edilen insanların umutları boşa çıkarılmıştır.

Resmi Gazetede yayımlanan Karara bakıldığında, 4/C’li personel için değişen hiçbir şey yoktur. Sadece statülerinin adı değişmiş ama nitelikleri ve aldıkları ücretlere dair en ufak bir ilerleme sağlanamamıştır.

Kamu Sen olarak yıllardır yanlış olan bu sistem bitsin, insanlar mağdur olmasın çağrısı yaparken, bugün gelinen noktada hiçbir değişiklik olmaması bizleri sükût-u hayale uğratmıştır.

Diyoruz ki, Denizi geçtik, derede boğulmayalım. Hakkımız olan Hakiki 4B kadro ihdasını istiyoruz. Hepinize şahsım adına teşekkür ediyor. Güzel yarınlar diliyorum...
Türkiye Kamu-Sen olarak hukuki zeminde konu yargıya taşınmış ve Danıştay nezdinde dava açılmıştır.”

Editör: Doğu Gazetesi