Ticaret Erzincan İl Müdürü Recai Palabıyık, yapılan düzenleme ile ilgili açıklamasında, tüketicilerden alınabilecek hesap işletim ücretine ilişkin olarak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4'üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 3 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenleme yapıldığı hatırlattı.

Ticaret İl Müdürü Palabıyık, konu ile ilgili açıklamasında; “03/10/2014 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun çıkardığı yönetmelikle, bankaların müşterilerden hesap işletim ücreti alabilmekte idi, Fakat konu üzerine 06/02/2018 tarihinde sonuçlanıp 02/08/2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren alınan ücretlerin hukuksuz olduğuna yönelik danıştay kararı ile bankalar artık vatandaşlardan hesap işletim ücreti alamayacaklardır. Bu bağlamda vatandaşlarımızın hakem heyeti başkanlığımıza müracaatla geriye dönük on yıl süre ile alınan hesap işletim ücretinin iadesini talep edebileceklerdir.

Vatandaşlarımızın bankalarda olan hesaplarında bankalar tarafından yüklü miktarda hesap işletim ücreti alınmaktaydı. Bu nedenle vatandaşlarımızın tüketici hakem heyetine müracaatlarında maalesef kanunların yetersizliğinden dolayı talepleri red edilip vatandaşlarımız davayı kaybetmekteydi. Fakat 02.06.2018 tarihi itibari ile çıkan Danıştay kararı ile artık bundan sonra bankalar hesap işletim ücreti alamayacaklar. Vatandaşlarımızın 10 yıl geriye dönük hesap işletim ücretleri hakem heyetlerine müracaatları sonucunda iade edilecektir. Vatandaşlarımız ilk olarak bankalara gidip hesap işletim ücretlerinin kesildiği dekontlarını talep etmektedirler. Talep ettikten sonra önce bankaya bir dilekçe verip bu paranın iadesini isteyecektir. Verilmemesi halinde vatandaşlarımız aldıkları dekontlar ve belgeler ile beraber hakem heyeti büromuza başvuru yaparak bizlerden bu bedelin iadesini talep edebileceklerdir. Vatandaşlarımız bize geldiklerinde yalnız bu belgelerin yanlarında olması bizim için yeterlidir. Bize sadece tüketiciler başvuru yapabilirler. Sadece yalnız tarafları birinin tüketici olması halinde kişiler bize başvuru yapabilirler.

Vatandaşlarımızın, bankaya yönelik bir dilekçe ile bir kendilerinden geriye dönük alınan on yıllık işletim ücretlerinin iadesini talep edeceklerdir. Mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde, müracaatta bulunduğu dilekçenin bir sureti ve alınan ücretleri gösterir belgelerle birlikte Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza müracaatları yeterli olacaktır” dedi.

Tüketici hakem heyet raportörü Tülay Küçük ise açıklamasında; “Bilindiği üzere hesap işletim ücretlerin Danıştay kararı ile iadesi söz konusu. Hesap işletim ücretlerinin geri alınması ile ilgili tüketicilerimizden istediğimiz şeyler var. Kendi hesaplarının bulunduğu bankalarına gidip belge ve dekontlarının bize getirmeleridir. Ondan sonra burada biz ücretsiz olarak başvurularını alıyoruz. Burada da karara bağlanıp tüketicilere iadesi sağlanılıyor. Tüketicilerden istediğimiz en önemli şey, kendilerini arayıp danışmanlık hizmetleri vereceklerini söyleyenlere, arayıp aracı olacaklarını söyleyenlere inanmamaları. Telefon bilgilerini, adreslerini, TC’lerini vermemeleri, kredi kartı ücretlerini vermemeleri, para yatırmamaları gerekiyor. Böyle dolandırıcılıklar çok oluyor. Çünkü biz bun geçmişte dosya masraflarında gördük. Çok fazla vatandaşımız dolandırıldı. Bunun tek adresi Tüketici hakem heyetleridir. Masrafsız şekilde gelip bize başvuru yaptıklarında biz onların iadelerini sağlıyoruz bankalar iadelerini yapıyorlar” diye konuştu.

Editör: Doğu Gazetesi