Toplantıda açılış konuşması yapan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, tamamlanan ve devam eden projeleri anlattı.

Vali Ali Arslantaş konuşmasında; "Kamu kuruluşları olarak, yatırım ve hizmetlerin yürütülmesinde vatandaş odaklı yönetim anlayışıyla; vatandaşlarımızın istek, öneri ve şikâyetlerini dikkate almaktayız. Bu amaçla muhtarlar, halk, güvenlik, ekonomi toplantıları ve üç ayda bir il koordinasyon kurulu toplantıları düzenlenmekteyiz.

Bu toplantılarda vatandaşlarımızın sorunlarına doğrudan çözüm sağlamak yanında; ilimizin kalkınması, istihdam, yatırımların uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ile koordinasyonu gerektiren konular görüşülmekte ve gerekli kararlar alınmaktadır.

2017 yılında yapılan yatırımlar hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum; ilimizde yerel yönetimler hariç 318 projenin yapımı devam etmektedir. 

Bu projelerin bedelleri toplamı 4,8 milyar TL, önceki yıllar harcaması 1,3 milyar TL,  2017 yılı ödeneği 328,2  milyon TL, 272  milyon TL harcanarak yüzde 83 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bazı hakedişlerin henüz ödenmediği dikkate alındığında, 2017 yılı yatırımlarının yüzde 90’ın üzerinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

İl Özel İdaresi yatırımlarından; Sulama programında 57 adet, kanalizasyon programında 43 adet, köy sosyal tesisleri programında 54 adet, köy yolları programında 159 adet, içme suları programında 84 adet, içmesuyu/  kanalizasyon 19 adet, Aile Destek Merkezi 4 adet olmak üzere, toplam 420 adet proje bulunmaktadır.

2017 yılı programında yer alan projeler için 68,5 milyon TL harcanarak 386 adedi bitirilmiş, 16 adedi devam etmekte, 14 adet işin ödeneği birliklere aktarılmış olup, 4 adet işe başlanmamıştır.

2017 yılında 131,45 km BSK asfalt, 203,3 km. birinci ve ikinci kat asfalt, 123 köyde 257.085 metre kare kilit parke yapılmıştır.

2017 yılı yatırımlarını önemli projelere göre değerlendirdiğimizde;

Karayollarında;

Çevre yolu Çağlayan kavşağı tamamlanarak hizmete açılmıştır.

Refahiye şehir geçişi, Kızıliniş varyantı tamamlanmıştır.

Refahiye-Kuruçay-İliç yolunun Sünebeli Tüneli ve bağlantı yollarında çalışmalar devam etmektedir.

Kemaliye-Dutluca Ayrımı- 8. Bölge (Elazığ) Hududu yolunun (22 km) proje bedeli 960 milyon TL olup, yapımı devam etmektedir.

Eğitim Sektöründe;

Erzincan Üniversitesi Kongre ve kültür merkezi, Tıp Fakültesi binası ve spor tesisleri hizmete açılmıştır. Hayırsever vatandaş tarafından yaptırılan Diş Hekimliği Fakültesi hastane binası tamamlanmıştır.

Rektörlük binası devam etmektedir. Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim binasının yapımına başlanmıştır. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ihale değerlendirme süreci devam etmektedir.

YURTKUR Yalnızbağ Yerleşkesinde 500 öğrencilik 2. yükseköğrenim yurdu, İliç ilçesinde 168 kişilik öğrenci yurdu hizmete açılmıştır. Kemaliye ilçemizde Hacı Ali Akın tarafından yaptırılan 200 kişilik yurt inşaatı devam etmektedir.

Ön protokolle Ulalar beldesinde yaptırılan, 3.432 kapasiteli iki yurt hizmete açılmıştır. İl merkezinde 582 kişilik yurt yüzde 90 seviyesinde devam etmektedir.

2018 yılında YURTKUR İl Müdürlüğü hizmet binası, sosyal tesisler, Çayırlı, Refahiye, Üzümlü Öğrenci yurtlarının yapılması planlanmaktadır.

Milli Eğitim Yatırımlarından

2017 yılında; 6 okul ve 1 anaokulunda 75 derslik tamamlanmıştır.

11 okulda 118 derslik ve 1 atölye binası yapımı devam etmektedir.

48 okul,  7,8 milyon TL harcanarak onarılmıştır.

2018 yılında 7 okul ve 2 anaokulunda 93 derslik, Çayırlı 50 yataklı öğretmenevi ile Çayırlı-Otlukbeli-Tercan Çadırkaya 7 şer daireli öğretmen lojmanlarının yapımına başlanacaktır. Ayrıca 17 okulun onarımı yapılacaktır.

Gençlik ve Spor Sektöründe;

 3000 kişilik spor salonu ve Üzümlü gençlik merkezi geçici kabul aşamasındadır. Demirkent çok amaçlı spor salonu yapımı devam etmektedir.

 Merkez 12.500 kişilik şehir stadı, İliç gençlik merkezi, Refahiye gençlik merkezi ihale aşamasındadır.

Sağlık Sektöründe;

Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 250 yataklı ek bina inşaatının proje bedeli, yüzde 20 fiziki gerçekleşme seviyesinde devam etmektedir.

Devlet hastanesi dört yol yerleşkesinde 600 yataklı hastane yapılması için çalışmalara başlanmış olup, 2018 yılı Nisan ayında temelinin atılması planlanmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Sektöründe; Çocuk evleri sitesi hizmete açılmış olup, Kemah ilçemizde 35 kişilik huzurevi yapımı devam etmektedir. 

Tarım sektöründe;

İlimizde 126 köyde uygulanacak olan arazi toplulaştırması projesinin tutarı 60 milyon TL olup, Bakanlık tarafından ihale edilerek yer teslimi yapılmıştır.

Organize Besi İhtisas Bölgesinin ÇED raporunun ve diğer hazırlıkları, Organize Sera İhtisas Bölgesinin Jeotermal kaynağının araştırılması devam etmektedir.

Hipodrom projesinin imar işlemleri yapılmaktadır.

Önümüzdeki dönemde Et ve Süt Kurumu tarafından OSB’de kırmızı et kombinasının yapılması planlanmaktadır.

DSİ Çayırlı Turnaçayırı Barajı yapımında yüzde 67 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

İlimiz genelinde yapımı devam eden 7 adet baraj ve göletin ihale bedeli 68,6 milyon TL olup, ortalama yüzde 22 gerçekleşme sağlanmıştır.

Çadırkaya Göleti ve sulama kanalları tamamlanmıştır. Göktaş Göleti sulaması geçici kabul aşamasındadır.

Merkez Vasgirt Deresi ve Refahiye Hakoğlu Deresinin taşkın koruma projeleri ihale edilmiştir.

Konut sektöründe

 Demirkent Beldesi 32 daire kentsel dönüşüm projesi 7,7 milyon TL harcanarak tamamlanmış olup, konutlar kura çekilerek hak sahiplerine dağıtılmıştır.

İlimiz genelinde TOKİ yatırımlarında, inşaatı tamamlanan ve devam eden konut sayısı 10.263 adede, yatırım bedeli 1 milyar 153 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Genel idare sektöründe;

                Hava Limanı VIP Binası hizmete açılmıştır.

                2018 yılında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binası ihale edilerek yapımına başlanacaktır.

Turizm sektöründe;

Ergan Dağı projesinde; altyapı tesisleri, (kanalizasyon, içme suyu, arıtma tesisi) uluslararası standartlarda pistlerin yeniden düzenlenmesi, 1 adet teleski tesisi, yapay karlama tesisleri ve pist aydınlatması tamamlanmıştır. Bir adet teleski tesisi devam etmektedir.

2017 yılının yatırım projelerinin gerçekleşme oranları ve fiziki durumları dikkate alındığında başarılı geçen bir yıl olduğunu değerlendiriyorum.

İnşaat sezonuna kadar özellikle 2018 yılında yeni programa alınan projelerin hazırlık ve ihale işlemlerinin tamamlanması ve sezonda inşaatlara başlanması önem taşımaktadır.

Yatırımcı kuruluşların yöneticileri tarafından, devam eden yatırımların uygulanma durumları ve koordinasyonu gerektiren konularda kurul üyelerine bilgi verilecektir.

Tüm kuruluşların yöneticilerine ve personeline teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

Bakır Evi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İlçe Kaymakamları, Belde Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri ve muhtarlar katıldı

Editör: Doğu Gazetesi