İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası münasebetiyle Erzincan Müftülük konferans salonunda Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla kutlandı.Düzenlenen programa Erzincan Vali Yardımcısı Yaşar Kemal Yılmaz, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açış konuşmasını yapan Atatürk Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Okul Müdürü Şahin Çubuk şu ifadelere yer verdi; “İnsan yalnızca insan olmasının gereği olarak sahip olduğu doğal haklar uygarlığın tarihi boyunca insanlığın konusu olmuştur. Bir başka ifadeyle uygarlık ancak insan bilincinin geliştiği ölçüde yükselmiş bu bilincin köreldiği dönemlerde karanlığa gömülmüştür.

 1215 tarihli MagnaCarta sözleşmesi birey hakları karşısında kralın yetkilerini kısıtlayan ilk bendi olarak kabul edildiğini belirten Çubuk,  18-19. Yüzyıllar temel insan haklarının anayasalarda yer alması mücadelelerine sahne olmuştur. İnsan Hakları Evrensel Bildirisini kabul eden ülkeler arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Devleti İnsan Hakları Sözleşmesi dâhil olmak üzere evrensel hukukun ürünü olan sözleşmelerinin de tarafıdır” dedi.

Ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdür Aziz Gün ise şu ifadelere yer verdi; “10 Aralık İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 10 Aralığı içine alan hafta insan hakları haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Özellikle ülkemizde her ilimizde başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere çeşitli sivil toplumun kuruluşları tarafından günün anlam ve önemi anlatılmakta. Özellikle din, dil, renk ayrımı yapılmaksızın yeni yetişen nesillere bunu aktarmak bu hafta ve bugün bizim için ayrı bir fırsat olmaktadır. Özellikle bütün insanlar özgür ve haklar yönünde eşit doğar maddesiyle başlayan insan haklar evrensel beyannamesinde anlatıldığı gibi insanların yaratılış itibariyle kendilerine verilen ve kesinlikle onlardan alınmayacak olan haklar vardır. Bizler yerdeki karıncaya bile ulu nazarım vardır diyen Yunus Emrelerin, gölgesinde oturduğun ağaç dahi senden incinmesin şiarıyla yetişmiş olan aynı zamanda bu mümbit topraklarda özverili, hoşgörülü en güzel örneklerini dün gördük bugün görüyoruz yarında mutlaka yaşayacağız ve bunları mutlaka göreceğiz” dedi.

Program öğrencilerin şiir okumaları, İnsan Hakları oratoryosu ve müzik dinletisiyle devam etti.

Editör: Doğu Gazetesi