Kurulduğu günden bu yana 1 milyar 150 milyon mikrokredi desteğiyle 1 milyon hayata dokunan Mikrofinans Programı, tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzincan’da da kadınları iş sahibi yaparak, ev ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlıyor.

Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türkiye’de mikrokredinin öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül, şu anda 64 il 92 şubede 45 binden fazla mikrogirişimci kadının mikrokredi desteğinden faydalandığını belirterek, “2023 yılında ülkemiz 100. yılını, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) ise 20. yılını kutlayacaktır. Hedefimiz 20. yılımızda tüm Türkiye’de mikrokredi desteğini vermektir” ifadelerini kullandı. 

“MİKROKREDİ DESTEĞİ 1 MİLYAR 150 MİLYON LİRAYI AŞTI”

Prof. Dr. Aziz Akgül, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bugün itibariyle dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğumuz ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 milyar 150 milyon lirayı aştı. Mikrokrediye destek veren devlet adamlarına, finansal yatırımcılara, kurum ve kuruluşlara, bağışta bulunan tüm vatandaşlarımıza sağlamış oldukları desteklerden dolayı mikrokrediden faydalanan tüm yoksul kadınlar için teşekkür ederiz. TGMP’de 18 yıl boyunca sayısız başarı hikâyesine tanıklık ettik. Geçtiğimiz yıl koronavirüs salgının hemen öncesinde 2003 yılından itibaren mikrokredi kullanan 200 bin dar gelirli kadın arasından 7 başarılı mikrogirişimcinin belgeselini izleyicilerle buluşturduk. Belgeselimizin adı 7 KİBELE... “7 KİBELE” Belgeselinde yer alan yoksul mikrogirişimci kadınların her birisi zor hayat şartları altında dimdik ayakta durabilen güçlü kadınlardır. Umut, onlar için yeni bir başlangıçtır. Her biri gelir getirici faaliyette bulunmak ve çocuklarının geleceğini hazırlamak için hayat mücadelesi içerisinde üretmeye devam etmiştir. 11 Haziran Mikrokredi Günüdür. Aynı zamanda her yıl 18 Temmuz tarihini, hayat mücadelesi içerisinde üretmeye devam eden mikrogirişimci kadınlarımıza ithafen “Mikrogirişimci Kadınlar Günü” olarak kutlayacağız”

 “HİBE YARDIMLARLA ASLA YOKSULLUK ÖNLENEMEZ”

 Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Halil Fatih Akgül ise “Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda, yaklaşık 5 milyondan fazla yoksul kadının mikrogirişimci yapılması hedeflenmektedir” diyerek, şunları söyledi: “Ülkemizde yoksulluğun azaltılmasında uygulanan ana strateji hibe şeklindeki yardımlardır. Hibe şeklindeki yardımlar; çalışamayacak durumda bulunan yaşlı, engelli 2 ve hastalara evlerine kadar gidilerek ihtiyaç duydukları nakdi ve ayni şekilde yapılmalıdır. Ancak, çalışabilecek durumda olan yoksullara hibe yardımları yerine, onların yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasına katkıda bulunacak şekilde, küçük birer sermaye olan mikrokredi verilerek, kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları sağlanmalıdır. Hibe yardımlarla asla yoksulluk önlenemez. Her yoksula hibe yardımı yapılması da ayrıca çok ciddi bir kaynak israfıdır.

 “BİNLERCE AZİMLİ ANCAK SERMAYE DESTEĞİ BULAMAYAN KADIN GİRİŞİMCİ VAR”

 Teşvik belgelerindeki veriler çerçevesinde Türkiye’de kişi başı yatırım maliyetleri dikkate alındığında; yabancı sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 2.4 milyon TL, yerli sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 1 milyon TL iken, mikrokredi vasıtasıyla, yoksulların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunabilmeleri ve mikrogirişimci olabilmeleri için ihtiyaç duyulan sermaye sadece ve sadece bin 500 TL’dir. Türkiye’de girişimcilerin yüzde 9’undan azı kadındır. TGMP’nin hedeflerinden birisi de bu oranı yükseltecek şekilde girişimci kadınların sayısını artırmaktır. 5 milyon yoksul kadın içerisinde Kibele adayı binlerce azimli ancak sermaye desteği bulamayan kadın girişimci var.

“MİKROKREDİ STRATEJİSİ, DÜNYADA 150’DEN FAZLA ÜLKEDE UYGULANMAKTADIR”

Sermaye desteği bulamayan kadın girişimcileri desteklemeliyiz. İşsizliğin ve yoksulluğun azaltılması amacıyla mikro tedbirlerin de alınması gerektiğini de unutmamalıyız. Küçük bir sermaye olan mikrokredi stratejisi, dünyada 150’den fazla ülkede uygulanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu ‘2030 sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinden’ birincisi olan ‘Her çeşit yoksulluğun 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması’ hedefinin gerçekleşmesi için mikrokredi en önemli strateji olarak seçilmiştir. Türkiye’de mikrokredi uygulaması; 18 Temmuz 2003 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği her birisi 500 lira olan çeklerle, 6 yoksul kadına toplam 3 bin lira mikrokredi verilmesiyle başlatılmıştır. Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 lira ile bir gelir getirici iş yapılabileceğine inanmamıştı.

MİKROKREDİ NEDİR?

Dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkân sağlayan küçük bir sermayedir.

TÜRKİYE GRAMEEN MİKROFİNANS PROGRAMI NEDİR?

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP), 11 Haziran 2003 tarihinden günümüze kadar faaliyetlerini sürdüren kâr amacı gütmeyen Türkiye’nin en büyük mikrofinans kuruluşudur. TGMP, yoksulluk içinde yaşayan kadınlara finansal hizmetler sağlama konusunda öncülük etmektedir.

 Mikrokredi Uygulaması Nasıl Yapılır? Mikrokredi kullanmak isteyen dar gelirli kadınlar beşer kişilik gruplar halinde sisteme dâhil edilirler. Kendi güvendikleri, benzer geçmişe sahip kişilerden oluşan her grup, günde bir saat olmak üzere üç günlük eğitime tabi tutulur. Eğitim süresince mikrokredi faaliyetlerini ve şartlarını öğrenirler. Eğitimin ardından grup olarak kabul edilir ve mikrokredi almaya hak kazanırlar.

 MİKROKREDİNİN TUTARI, SÜRESİ VE GERİ ÖDEMESİ NASILDIR?

Dar gelirli kadınlara, ilk yıl için en fazla 1.500 TL mikrokredi desteği sağlanmaktadır. Bu oran yıllara göre en fazla 15.000 TL'ye kadar artış göstermektedir. Kullanılan mikrokredinin süresi 1 yıl olup, haftalık eşit taksitler halinde kredi çeşidine göre en fazla 60 haftada geri ödenmektedir.

 MİKROKREDİ ALINMASININ KADINLARA FAYDASI NEDİR?

 Kadın, alacağı mikrokredi sayesinde, ev kadınlığından iş kadınlığına geçiş sağlamış olur. Kadınlar aldığı kredi sayesinde gelir getirici faaliyetlerde bulunarak, ailesinin gelirine katkı sağlayan bir kişi konumuna gelirken, çocuklarının daha iyi yetişmelerine de yardımcı olur.

MİKROKREDİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Mikrokredi sektörel dağılım açıklamaları aşağıdaki gibidir: Hayvancılık: İnek besiciliği, keçi besiciliği, tavuk besiciliği, arıcılık, balıkçılık gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. Ticaret: Kozmetik, takı satımı, temizlik ürünleri satımı, havlu satımı, süs eşyaları yapımı ve satımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. İşlem ve Üretim: Dikiş, nakış, havlu kenarı üretimi, şapka yapımı, patik yapımı, kazak yapımı, yemeni yapımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. Tarım: Elma yetiştiriciliği, patates yetiştiriciliği, turunçgil yetiştiriciliği, fındık yetiştiriciliği, nane yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği, çay yetiştiriciliği gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. Hizmetler: Ayakkabı boyama, saat tamirciliği, gözleme ve hamur işi yapımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. İşletme Sahipliliği: Terzi dükkânı, aktar dükkânı, bakkal dükkânı, mantı dükkânı, giyim dükkânı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. Nobel Barış Ödülü Sahibi, Mikrokredinin Dünyadaki Fikir Babası ve öncüsü Prof. Dr. Muhammed Yunus ile müşterek olarak 11 Haziran 2003 tarihinde Türkiye Grameen Mikrofinans Programı başlatılmıştır.

Editör: Doğu Gazetesi