Gerçekleşen seminere İl Halk Kütüphanecisi Özgür Doğan’ın yanı sıra, yine İl Halk Kütüphanecisi Meliha Yige, Mustafa Doğan Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Muhammed Aydın, öğretmenler ve 9. sınıf öğrencileri katıldı.

 

Program ilk olarak Erzincan İl Halk Kütüphanesi’nin slayt gösterisiyle başladı. Öğrenciler slayt gösterisini izledi ardından da “Sıra dışı Okullar” projesi ile ilgili olarak tanıtım videosu izlendi.

 

Programda daha sonra İl Halk Kütüphanecisi Özgür Doğan öğrencilere sunum yaptı. Doğan sunumunda; “Burada hem kütüphanemizi tanıtmak hem de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bir projesi olan “Sıra dışı Okullar” projesi ile ilgili bir sunum yapmak üzere sizlerle birlikteyiz. Almanya’da kişi başına 7 bin 500 kişiye il halk kütüphanesi düşmektedir. Türkiye’de ise 68 bin 500 kişiye bu oran denk gelmektedir. Ama maalesef ki 95 kişiye bir kahvehane düşüyor. Yine Alman’da 104 Milyar kitap mevcuttur. Ancak Türkiye ise 13 Milyon kitap mevcuttur. Kişi başına düşen kitap sayısı Almanya’da 25 bin, Türkiye’de ise 6 bin civarındadır. Avrupa Birliği ortalaması 16 milyardır. Yine Almanya’da kişi başına 1 kişiye 3 kitap Türkiye’de ise 5 kişiye bir kitap düşüyor. Almanya’da halk kütüphanelerinde kütüphaneci çalışan sayısı 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 88, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da 3 bin 794 iken Türkiye’de 400 civarındadır. Belki kişisel olarak bazılarımız bu oranın üzerinde olabilir ama genel olarak durumumuz bu şekildedir. Kitap okuma noktasında ise çoğu Afrika ülkesinden bile gerideyiz” diyerek il halk kütüphanelerinin önemine vurgu yaptı.

Editör: Doğu Gazetesi