Yeşilay ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) işbirliğinde hayata geçirilen Bağımlılıklara Karşı Yerel Medya Kapasite Geliştirmesi Programı kapsamındaki “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı” Eğitimi Erzurum Palan Otel’de gerçekleşti. Eğitimlerde, basında yer alan bağımlılıklarla ilgili haberlerde özendirmeye ve normalleştirmeye neden olmayacak şekilde doğru bir dil kullanımının sağlanması, gazetecilerin bilinçlendirilmesi amaçlandı.

BYEGM Erzurum İl Müdürü Memduh Nehri açılış konuşmasında düzenlenen program hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Nehri yaptığı konuşmasın da; “Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve  Türkiye Yeşilay cemiyeti arasında ortaklaşa düzenlenen bu projemiz bağımlılıklara karşı yerel medya geliştirme projesi çerçevesinde 7 ilimizde 7 ayrı bölgede bu seminerler düzenlenecek. Biz şunu arzu ediyoruz, böyle seminerler keşke daha katılım daha fazla olsaydı çünkü burada çok ciddi bir bilgi paylaşımı olacak ben burada uzman hocalarımda varken kısa bir bilgi aktarmak istedim.

Hani denilir ki aklın devre dışı bırakılarak duyguların insanlara egemen olması olayıdır. Bizde burada bundan nasıl kurtulunur, bunun haberlerini nasıl yaparız, nasıl daha çok vatanımıza, insanımıza faydalı olmak için daha çok nasıl bilgileniriz bunun burada bugün kritiği yapılacak. Bu vesile ile bu toplantımıza Erzurum, Erzincan, Ağrı, Muş, Ardahan, ve Van’dan teşrif eden misafirlerimiz ile Yeşilay cemiyeti adına bu seminerimize engin bilgileri ile bizlere eşlik edecek" dedi. 

Yeşilay Erzurum şubesi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili kısa bir selamlama konuşması yaptı. Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili; “Bağımlılık meselesi insanlık ve ülkemiz için Hakikaten çok önemli bir mesele, Türkiye Yeşilay cemiyeti 1920 li yıllardan itibaren ülkemizdeki her türlü bağımlılıkla mücadeleyi kendisine hedef belirlemiş, günümüze kadar aralıksız olarak çalışmalarımıza devam etmektedir. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Bu süreç zor bir süreçtir ama bağımlılık tedavi edilemez değildir. Kişi bağımlı olduktan sonra kurtulamayacak gibi bir düşünce var ama böyle bir şey kesinlikle yok. Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.

Seminere Yeşilay İstanbul genel Merkezden katılan Uzman Sümeyya Olcay söz alarak toplantı amaçları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Olcay yaptığı konuşmasında; biz burada uyuşturucu haberi yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor, nasıl bir ortak dil kullanmalıyız konularında bilgi alışverişinde bulunacağız en son olarak bağımlılık üzerine yapılacak haberler konusunda atölye çalışmamız olacak” dedi.

Anadolu Üniversitesi İlietişim bilimleri fakültesi Basın Yayın Bölümü Doç. Dr. İzlem Vural Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi’ne yazılı ve görsel haberlerde nelere dikkat edilmesi hususun da sunumunu gerçekleştirdi.

Seminer yapılan Atölye çalışmalarından sonra seminere katılanlara katılım sertifikaları verilerek toplu resim çekimi ile sona erdi.

Düzenlenen seminere  Erzurum Yeşilay Cemiyeti Üyesi Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili, Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İzlem Vural, Basın Yayın Enformasyon Erzurum Müdürü Memduh Nehri, Yeşilay Ankara Şubesinden Uzman Emel Saçkesen, Yeşilay İstanbul Şubesinden Uzman Sümeyya Olcay,Tv Programcısı, Gazeteci sağlık yazarı Ayşenur Asuman Uğur ve Erzincan Erzurum, Ağrı, Muş, Ardahan ile Van’dan gazeteciler katıldı.

 

Editör: Doğu Gazetesi